HomeRoślinyOto dlaczego pomidory dojrzewają powoli w szklarni: co możesz zrobić, aby pomóc...

Oto dlaczego pomidory dojrzewają powoli w szklarni: co możesz zrobić, aby pomóc im szybko dojrzeć?

Powolne dojrzewanie pomidorów w szklarni to dość powszechny problem..

Podpowiadamy, dlaczego pomidory dojrzewają powoli i jak przyspieszyć ten proces.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów

Jedną z głównych przyczyn powolnego dojrzewania pomidorów jest brak różnicy między temperaturami dziennymi i nocnymi.

Powinna wynosić 5-8 stopni.Ale ostra różnica (ponad 10-15 stopni) jest również szkodliwa dla pomidorów.

Drugą częstą przyczyną jest niedobór potasu.Można go wyeliminować stosując nawozy potasowe (siarczan potasu, monofosforan potasu).

Dojrzewanie pomidorów można także przyspieszyć przycinając liście.

Odrywają dolne liście i liść pod szczotką, ale nie więcej niż dwa lub trzy liście tygodniowo.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře