HomeWskazówki dla domuNigdy nie przechowuj jajek w tym miejscu w kuchni.To duży błąd

Nigdy nie przechowuj jajek w tym miejscu w kuchni.To duży błąd

Przechowywanie jaj w lodówce jest powszechnym sposobem przedłużenia ich świeżości i okresu przydatności do spożycia.Lara Gessler ujawniła jednak, że sama przechowuje jajka poza lodówką.Jak tłumaczy, dzięki tej metodzie po obróbce cieplnej staną się bardziej miękkie..

Lara Gessler wywołała spore zamieszanie, gdy na kanapie w Rogalska Show ujawniła, że ​​trzyma jajka z dala od lodówki.Dla wielu osób jest to nie do pomyślenia, inni zaś nie widzą innej możliwości przechowywania jaj.

Czy jajka należy przechowywać w lodówce?

Lara Gessler siedziała na kanapie przed Marzeną Rogalską w programie „Rogalska Show“ emitowany w TVN Style.Podczas wywiadu Gessler zaskoczyła wiele osób, w tym prowadzącą, mówiąc, że nie trzyma jajek w lodówce.

– A gdzie stoją w sklepie? – zapytała retorycznie Lara Gessler. Wtedy jajecznica wyjdzie bardziej miękka, a jeśli masz jajka na miękko z jajka wyjętego z lodówki, białko zawsze będzie gumowate – wyjaśniła.

Niemniej jednak przechowywanie jaj w lodówce nie szkodzi jajom, ale pozwala dłużej zachować ich świeżość. Uważaj jednak, aby nie przechowywać ich na drzwiach urządzenia, ponieważ zmiany temperatury, na jakie będą narażone przy każdorazowym otwieraniu i zamykaniu lodówki, mogą negatywnie wpłynąć na ich świeżość. Zaleca się wyjmowanie jaj z lodówki przez jakiś czas. kilka minut przed użyciem, aby ogrzać je do temperatury pokojowej.Tak postępujemy przygotowując ciasta z jajek lub gotując je na miękko lub na twardo.Pamiętaj, że podgrzanych jajek nie należy ponownie schładzać.

Czy jajka można przechowywać poza lodówką?

Jajka można bezpiecznie przechowywać poza lodówką, ale pod kilkoma warunkami. Pamiętaj, że jajka przechowywane poza lodówką mają wciąż niższą temperaturę niż w domowej kuchni. Również trzymanie jajek na półce poza lodówką nie jest konsekwentną praktyką w każdym sklepie.Tak naprawdę wiele zależy od polityki danej sieci.

Jajka należy przechowywać w stałej temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza, w zacienionym miejscu.To jeden z powodów, dla których jajka nierzadko pojawiają się na półkach sklepowych. zwykle jest niższa niż 20 stopni C. Można je zatem przechowywać zarówno w lodówce, jak i w kuchennej szafce czy spiżarni. Trzeba jednak spełnić kilka warunków.Po pierwsze musimy zadbać o to, aby temperatura podczas przechowywania jaj nie wzrosła powyżej 20 stopni Celsjusza (np.podczas przygotowywania posiłków, gdy para ogrzewa pomieszczenie).Po drugie, należy unikać częstego przenoszenia jaj pomiędzy bardzo niskimi i bardzo wysokimi temperaturami.

Jaja przechowywane w temperaturze 2-8°C powinny zachować świeżość przez 5 tygodni, zaleca się jednak spożyć je w ciągu 28 dni od zniesienia (oczywiście najlepiej kierować się informacją na opakowaniu). Jajka przechowywane poza lodówką zachowają świeżość nieco krócej. W tym przypadku najlepiej zużyć je w ciągu tygodnia (w przypadku jaj hodowlanych) i w ciągu 14 dni w przypadku jaj sklepowych.Należy jednak pamiętać, że po około 5 dniach przechowywania jaj w temperaturze pokojowej ich jakość zacznie się pogarszać, a wartość odżywcza spadnie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře