8. 09. 2024 (Fot. Shutterstock/Nemer-T).
Czasami zdarza się, że ogórki są miękkie i nieapetyczne.Winą może być pewien składnik, po którym ogórki nadają się do wyrzucenia.Dowiedz się, jakich błędów unikać przygotowując te przetwory.Nie pozwól, aby wylądowały w koszu..
Ogórki kiszone to jedna z najpopularniejszych przetworów w kuchni słowackiej.Nadają się na kanapki i na obiad.Wiele osób je warzywa prosto ze szklanki. Co zrobić, żeby ogórki dobrze rosły? Musisz uważać na następujące błędy..
Ten składnik psuje pikle
Ogórki kisimy z odpowiednią słonością, co zabezpiecza warzywa przed zepsuciem. Konieczne jest używanie soli kamiennej, która nie zawiera środków przeciwzbrylających ani innych substancji chemicznych..
Dodatek soli jodowanej psuje ogórki kiszone, gdyż jod zawarty w soli spowalnia proces fermentacji.Dzięki temu warzywa będą miękkie i pozbawione smaku.
Nie tylko niewłaściwa sól.Inne błędy przy zbiorze ogórków
Ogórki złej jakości i długo przechowywane.
Nieprawidłowe stężenie marynaty.
Używanie wody z kranu.
Najważniejsze zasady kiszenia ogórków
- Marynowanie należy przeprowadzać w wypalanych szklankach z czystymi pokrywkami.Nie mogą być zardzewiałe.
- Warzywa ułóż ciasno w słoikach.Zanurz go całkowicie w solance.Ilość przypraw użytych do marynowania nie powinna przekraczać 3%.
- Ogórki przechowuj w temperaturze kilku stopni Celsjusza.Nie przechowuj ich zbyt długo.Najstarsze należy spożyć w pierwszej kolejności.