HomeWskazówki dla domuNigdy nie dodawaj go do marynat.Zostaną wyrzucone

Nigdy nie dodawaj go do marynat.Zostaną wyrzucone

8. 09. 2024 (Fot. Shutterstock/Nemer-T).

Czasami zdarza się, że ogórki są miękkie i nieapetyczne.Winą może być pewien składnik, po którym ogórki nadają się do wyrzucenia.Dowiedz się, jakich błędów unikać przygotowując te przetwory.Nie pozwól, aby wylądowały w koszu..

Ogórki kiszone to jedna z najpopularniejszych przetworów w kuchni słowackiej.Nadają się na kanapki i na obiad.Wiele osób je warzywa prosto ze szklanki. Co zrobić, żeby ogórki dobrze rosły? Musisz uważać na następujące błędy..

Ten składnik psuje pikle

Ogórki kisimy z odpowiednią słonością, co zabezpiecza warzywa przed zepsuciem. Konieczne jest używanie soli kamiennej, która nie zawiera środków przeciwzbrylających ani innych substancji chemicznych..

Dodatek soli jodowanej psuje ogórki kiszone, gdyż jod zawarty w soli spowalnia proces fermentacji.Dzięki temu warzywa będą miękkie i pozbawione smaku.

Nie tylko niewłaściwa sól.Inne błędy przy zbiorze ogórków

Ogórki złej jakości i długo przechowywane.

  • Nie kisić ogórków przerośniętych i pustych w środku.Nawet ci z ciemną karnacją.Do kiszenia nie nadają się również ogórki długo przechowywane.Tracą siły.Przed załadunkiem zalecamy namoczenie warzyw w wodzie na kilka godzin.
  • Nieprawidłowe stężenie marynaty.

  • Zbyt niskie stężenie marynaty powoduje wówczas mętność wody i nieodpowiednie bakterie.I odwrotnie, zbyt duże stężenie powoduje nadmierną słoność i utratę chrupkości.Idealne stężenie powinno wynosić 6-8%.
  • Używanie wody z kranu.

  • Woda z kranu jest zbyt twarda i zawiera chlor, który niszczy bakterie.Zapewniają proces fermentacji.Ponadto zawiera również dużą ilość żelaza, które psuje smak ogórków.Dlatego używaj wody przefiltrowanej lub przegotowanej i ostudzonej.
  • Najważniejsze zasady kiszenia ogórków

    1. Marynowanie należy przeprowadzać w wypalanych szklankach z czystymi pokrywkami.Nie mogą być zardzewiałe.
    2. Warzywa ułóż ciasno w słoikach.Zanurz go całkowicie w solance.Ilość przypraw użytych do marynowania nie powinna przekraczać 3%.
    3. Ogórki przechowuj w temperaturze kilku stopni Celsjusza.Nie przechowuj ich zbyt długo.Najstarsze należy spożyć w pierwszej kolejności.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře