HomeJedzenieNieśmiertelna pasta jajeczna wzbogacona cukinią &#8211 fantastyczny smak: Na uroczystości zawsze robiona...

Nieśmiertelna pasta jajeczna wzbogacona cukinią &#8211 fantastyczny smak: Na uroczystości zawsze robiona w największej misce!

Legendarna pasta jajeczna według starej receptury naszej rodziny, wzbogacona cukinią.

Robię go w ten sposób latem i wszyscy naprawdę go lubią, cukinia sprawia, że jest bardziej miękki i jeszcze smaczniejszy.

Potrzebujesz:

6 gotowanych jajek.

1 cukinia.

pół czerwonej cebuli.

3 łyżki majonezu.

2 łyżki kwaśnej śmietany.

1 łyżeczka musztardy.

mielony kminek.

sól, pieprz.

Procedura:

Najpierw przygotuj cukinię.Cukinię obrać, usunąć pestki łyżką i zetrzeć na grubej tarce.

Włożyć startą cukinię do wrzącej osolonej wody.

Po ugotowaniu (zaledwie kilka minut) odcedź ją i pozostaw do odsączenia.

Ubij żółtka, pokrój białka na kawałki wielkości kęsa.

Wymieszać żółtka z majonezem, śmietaną, musztardą i pieprzem.

Wymieszaj posiekane białka jaj z posiekaną cebulką dymką.

Wymieszaj wszystko razem z cukinią.

Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki idealnie się połączyły.

Podawać z ciastkami.

Doskonała pasta z bambino

.Zdjęcie: tjn

Potrzeba:

1 cukinia.

1 średnia cebula,.

2-3 ząbki czosnku,.

sól,.

ser w osłonce.

Procedura:

Zdjęcie: tjn

Przygotuj patelnię i podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Cukinię umyj i zetrzyj na drobnej tarce (nie wyciskaj soku) i dodaj do podsmażonej cebuli.

Dusić jeszcze przez około 3 minuty, a także dodać zmiażdżony czosnek i sól, przyprawy do smaku. W sumie dodaj bambino (lub inny ser topiony) do mieszanki na końcu .Ja dodaję również starty ser wędzony i startą szynkę.Wszystko razem ponownie mieszamy, aż ser się rozpuści i wszystko pięknie się połączy.Jemy to prosto z patelni.:-).

Do mieszanki można również dodać drobno pokrojoną paprykę &#8211 dodać ją do cebuli i podsmażyć razem z nią.Można również dodać boczek, wspomniany wcześniej ser lub przyprawy do smaku.To pyszny przysmak.

Pasta z cukinii Jamiego Olivera

Potrzeba:

2 mniejsze cukinie.

2 ząbki czosnku.

Opcjonalnie papryczka chili.

sól, pieprz.

sok z cytryny.

2-3 liście mięty.

oliwa z oliwek.

Procedura:

Pastę najlepiej przygotowywać z mniejszych i twardszych cukinii, które mają lepszy smak, a ich środek jest soczysty i miękki.

Wlej 2 łyżki oleju na rozgrzaną patelnię i smaż zarówno posiekany czosnek, jak i papryczkę chilli przez 1 minutę.

Dodać cukinię – obraną i pokrojoną w kostkę.Wymieszać, przykryć patelnię i dusić na mniejszym ogniu, mieszając co 5 minut.Dusić przez 20-25 minut.

Gdy cukinia będzie miękka, zdjąć z ognia, rozgnieść widelcem lub zmiksować i doprawić solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek.Na koniec dodać 1-2 łyżki soku z cytryny i posiekane liście mięty.

Podawać jako smarowidło do chleba!

Niezrównana pasta z cukinii z czosnkiem

Potrzeba:

4 cukinie.

Sól, mielony pieprz (biały i czarny).

7 ząbków czosnku.

Pietruszka.

Kwaśna śmietana.

2 gotowane żółtka.

1 łyżeczka musztardy.

Procedura:

Cukinię można przygotować na dwa sposoby.Można ją ugotować na parze lub po prostu zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni, aż będzie miękka.Dopraw cukinię solą i przyprawami.Gdy całość jest jeszcze na patelni, dodać zmiażdżony czosnek i dusić przez chwilę.Następnie odstaw na chwilę do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj dressing.

Wymieszaj śmietanę z ubitymi żółtkami, musztardą i posiekaną natką pietruszki.Wymieszaj z cukinią i dopraw do smaku.Do pasty można również dodać ser.

Zdjęcie na okładce: kolaż tjn.

Życzymy smacznego! :-).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře