HomeInteresująceNie wyrzucaj go, ale podlewaj nim pomidory lub ogórki.Twoje zbiory będą wspaniałe

Nie wyrzucaj go, ale podlewaj nim pomidory lub ogórki.Twoje zbiory będą wspaniałe

Gnojówka z pokrzywy staje się coraz bardziej popularnym nawozem dla roślin.Nic dziwnego.Jej zdrowotne właściwości doceniają zarówno profesjonalni ogrodnicy, jak i amatorzy.

Jest łatwy w przygotowaniu i idealny m.in. do pomidorów, ogórków czy buraków.Dzięki jego zastosowaniu zbiory będą dosłownie ogromne.

Jak przygotować nawóz z pokrzywy?

Do przygotowania gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować jedynie 1 kg pokrzywy i 10 litrów wody.Możemy spokojnie użyć do tego wody deszczowej.

Zaleca się pokroić pokrzywy na mniejsze kawałki, aby pokrzywy szybciej uwalniały składniki odżywcze.Przykryj mieszankę gazą (aby chronić ją przed owadami) i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 tygodnie.

Ważne jest codzienne mieszanie zacieru z pokrzywy.Po 2 tygodniach gotowy zacier powinien mieć ostry zapach i zawierać bąbelki i pianę z fermentacji.

Dla jakich roślin można stosować zacier z pokrzywy?

Przecier z pokrzywy jest idealny jako pożywka dla: pomidorów, ogórków, truskawek, cukinii, dyni, a nawet róż.Pamiętaj jednak, że przecier z pokrzywy nie może stać zbyt długo.

Zalecamy przygotowywanie go częściej i w mniejszych partiach.Najlepiej, aby cały preparat został spożyty w ciągu kilku dni od zakończenia procesu fermentacji.

Jak podlewać rośliny zacierem z pokrzywy?

Sposób stosowania gnojówki z pokrzywy w ogrodzie zależy od indywidualnych preferencji.Na przykład w przypadku buraków stosuje się roztwór 1:10 i stosuje się go nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Jeśli jednak rośliny wymagają dodatkowego nawożenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć częstotliwość podlewania.Pamiętaj jednak, że nadgorliwość nie jest w tym przypadku zalecana.

Nadmierne nawożenie jest tak samo niebezpieczne jak niedostateczne nawożenie i może prowadzić do słabszego wzrostu lub nawet zniszczenia upraw.Dlatego należy zachować ostrożność i lepiej podlewać rośliny dwa razy zbyt małą ilością nawozu pokrzywowego niż raz zbyt dużą.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře