HomeJedzenieNie w occie ani kefirze: tak marynuje się mięso w Azji –...

Nie w occie ani kefirze: tak marynuje się mięso w Azji – danie wychodzi naprawdę miękkie i soczyste

Kuchnia azjatycka słynie z dużej liczby naprawdę apetycznych dań..

Ponadto w Azji panuje szczególne podejście do przygotowywania dań mięsnych..

Dlatego w tej części świata nie ma zwyczaju marynowania mięsa w kefirze lub occie.

Innymi słowy, Azjaci starają się nie używać kwaśnych płynów do zmiękczania kawałków mięsa.

Używa się sosu sojowego.To dzięki niemu mięso nabiera prawdziwej delikatności.

O tym ważnym punkcie mówiła Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej kategorii.

Dlaczego nie należy marynować mięsa w occie lub kefirze

Tak, te płyny dość dobrze zmiękczają kawałki mięsa.

Jest jednak jeden poważny problem: jeśli przetrzymasz mięso w takiej marynacie nieco dłużej, niż się spodziewałeś, otrzymasz danie bardzo twarde, a nie delikatne.

Podobną konsekwencję można odczuć, jeśli marynata okaże się zbyt kwaśna.

Dlaczego sos sojowy jest dobrą marynatą?

Stosowanie tego produktu gwarantuje zmiękczenie mięsa.

Produkty mięsne pozostaną delikatne i soczyste, nawet jeśli będą zbyt długo przebywać w sosie sojowym.

Produkt fermentacji soi jest również dobry, ponieważ w przeciwieństwie do octu zawiera wiele składników ważnych dla organizmu człowieka.Dzięki tej marynacie danie mięsne staje się zdrowsze.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře