Wydawałoby się, że może to być prostsze niż gotowanie makaronu?.
Jednak wiele osób robi to źle.O głównych zasadach gotowania makaronu opowiada Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak prawidłowo ugotować makaron
Po pierwsze, makaron uwielbia być gotowany w dużej ilości wody (litr wody na 100 gramów makaronu).
Po drugie, makaron uwielbia wrzącą wodę.Makaron wrzucać wyłącznie do wrzącej, osolonej wody (10 gramów soli na 100 gramów makaronu).
Po trzecie, długiego makaronu nie należy łamać, ale powoli wrzucać do wrzącej wody, zmniejszy to prawdopodobieństwo sklejenia.
Po czwarte, nie zakrywaj patelni z makaronem pokrywką.Poza tym makaron nie lubi częstego mieszania.
Po piąte, makaron uwielbia olej roślinny.Do wrzącej wody (na 4-5 litrów wody) dodać łyżkę oleju, następnie dodać makaron.
Wcześniej ekspert mówił, jak gotować leniwe chaczapuri.