HomeRoślinyNie przycinamy czosnku po zbiorze - a kiedy przycinamy korzenie: 3 triki,...

Nie przycinamy czosnku po zbiorze – a kiedy przycinamy korzenie: 3 triki, o których powinien wiedzieć prawdziwy ogrodnik

Doświadczeni ogrodnicy zajmujący się uprawą czosnku mówią: nie spiesz się z przycinaniem go po zbiorach..

W tym przypadku jest dobrze przechowywany.Istnieje kilka innych ciekawych opcji zapewniających wysoką jakość przechowywania produktu..

Dlaczego nie warto spieszyć się z przycinaniem rośliny?

Ponieważ nawet po zbiorach głowa przybiera na wadze: zęby nadal rosną, nadal otrzymując pożywienie z liści, które jeszcze nie wyschły.

Co mówią doświadczeni ludzie

Jeśli przytniesz zielone pióro, głowa straci odżywianie, a łuski pokrywające nie będą miały możliwości wyschnięcia przez długi czas (zęby będą wydzielać wilgoć, którą mogłyby czerpać z liści).

Udowodnili to doświadczeni ogrodnicy: nieprzycięty czosnek dobrze się przechowuje, a wiosną i wczesnym latem cieszy swoją siłą i soczystością.

Oczywiście trzeba go przyciąć.Ale tylko w razie potrzeby.Kiedy na przykład bierzemy pewną kwotę do wykorzystania lub na sprzedaż.

Wysuszenie

To jest zalecenie.Po zbiorze wysusz czosnek na słońcu (kilka godzin).

Suszyć jednak z dala od bezpośredniego światła słonecznego, najlepiej pod baldachimem, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach itp.

Dlatego zaleca się suszenie przez 10 do 14 dni, regularnie obracając kopiec.

Lamówka

Nie ma potrzeby przycinania przez 2-3 tygodnie.A kiedy przycinamy, zostawiamy około 10-15 cm łodygi (to jest drugie zalecenie).

Jeśli czosnek zostanie przycięty zbyt krótko, straci wagę i soczystość, a także naruszona zostanie integralność suchych łusek pokrywających.

Przede wszystkim należy odciąć suche „wierzchołki“, pozostawić prawie całą łodygę, przechowywać ją w tej formie luzem lub w torbie.

A jesienią stopniowo skracamy go do wygodnego rozmiaru.

Trzecie zalecenie.Po wysuszeniu, sortując czosnek na frakcje, należy lekko przyciąć korzenie.Zostawmy około 5-7 cm.

A podczas cięcia łodygi jest prawie „czysta“.Pozostaw od 0,2 do 0,5 cm.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře