Doświadczeni ogrodnicy zajmujący się uprawą czosnku mówią: nie spiesz się z przycinaniem go po zbiorach..
W tym przypadku jest dobrze przechowywany.Istnieje kilka innych ciekawych opcji zapewniających wysoką jakość przechowywania produktu..
Dlaczego nie warto spieszyć się z przycinaniem rośliny?
Ponieważ nawet po zbiorach głowa przybiera na wadze: zęby nadal rosną, nadal otrzymując pożywienie z liści, które jeszcze nie wyschły.
Co mówią doświadczeni ludzie
Jeśli przytniesz zielone pióro, głowa straci odżywianie, a łuski pokrywające nie będą miały możliwości wyschnięcia przez długi czas (zęby będą wydzielać wilgoć, którą mogłyby czerpać z liści).
Udowodnili to doświadczeni ogrodnicy: nieprzycięty czosnek dobrze się przechowuje, a wiosną i wczesnym latem cieszy swoją siłą i soczystością.
Oczywiście trzeba go przyciąć.Ale tylko w razie potrzeby.Kiedy na przykład bierzemy pewną kwotę do wykorzystania lub na sprzedaż.
Wysuszenie
To jest zalecenie.Po zbiorze wysusz czosnek na słońcu (kilka godzin).
Suszyć jednak z dala od bezpośredniego światła słonecznego, najlepiej pod baldachimem, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach itp.
Dlatego zaleca się suszenie przez 10 do 14 dni, regularnie obracając kopiec.
Lamówka
Nie ma potrzeby przycinania przez 2-3 tygodnie.A kiedy przycinamy, zostawiamy około 10-15 cm łodygi (to jest drugie zalecenie).
Jeśli czosnek zostanie przycięty zbyt krótko, straci wagę i soczystość, a także naruszona zostanie integralność suchych łusek pokrywających.
Przede wszystkim należy odciąć suche „wierzchołki“, pozostawić prawie całą łodygę, przechowywać ją w tej formie luzem lub w torbie.
A jesienią stopniowo skracamy go do wygodnego rozmiaru.
Trzecie zalecenie.Po wysuszeniu, sortując czosnek na frakcje, należy lekko przyciąć korzenie.Zostawmy około 5-7 cm.
A podczas cięcia łodygi jest prawie „czysta“.Pozostaw od 0,2 do 0,5 cm.