HomeInteresująceNie możesz wyczyścić przypalonej patelni? Użyj sztuczki z torbą, reszta zrobi się...

Nie możesz wyczyścić przypalonej patelni? Użyj sztuczki z torbą, reszta zrobi się sama

5. 7. 2024 (Zdjęcie: shutterstock/EnesPhography).

Przypalona patelnia to jeden z najgorszych koszmarów każdego kucharza.Jeśli pozostawisz ją na ogniu zbyt długo, mogą pojawić się na niej trudne do usunięcia resztki jedzenia i przypalony tłuszcz.Zwykły detergent do mycia naczyń nie zawsze sobie z tym poradzi.Jak więc uratować przypaloną patelnię? Jest jedna prosta sztuczka, która sprawi, że będzie lśnić jak nowa.

Jeśli pozostawisz przypalony tłuszcz na patelni przez kilka godzin, będzie on jeszcze trudniejszy do wyczyszczenia.Tłuszcz należy usunąć natychmiast po ugotowaniu potrawy. Możesz to zrobić za pomocą zwykłej plastikowej torby i niektórych produktów, które prawdopodobnie masz w domu.

Czym wyczyścić przypaloną patelnię? Przydatna domowa sztuczka

Mieszankę do czyszczenia przypalonych patelni można przygotować z kilku bardzo prostych składników.

Będziesz potrzebować

  • 250 ml gazowanej Coca-Coli.
  • 1 duża łyżka stołowa sody oczyszczonej.
  • 1 łyżka stołowa soli.
  • kilka kropel płynu do mycia naczyń.
  • 2 łyżki nabłyszczacza do zmywarki.
  • woreczek foliowy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wlej do plastikowej torby z przypaloną patelnią. Patelnia powinna być całkowicie zanurzona w roztworze. Zawiąż worek i pozostaw na około 1 do 2 godzin.Po tym czasie patelnię można wyjąć z worka i dokładnie wyszorować.

    Jak wyczyścić brudną przypaloną patelnię? Inne domowe sposoby

    Jedną z najpopularniejszych metod jest użycie sody oczyszczonej i octu. Soda oczyszczona działa jak łagodny środek ścierny, podczas gdy ocet ma właściwości kwasowe, które pomagają rozpuścić przypalone pozostałości.

    1. Wlej wodę do spalonej patelni, aby całkowicie przykryć spalone obszary.
    2. Następnie dodaj filiżankę octu i podgrzej na średnim ogniu.
    3. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, zdejmij patelnię z ognia.
    4. Gdy ostygnie, dodaj dwie łyżki sody oczyszczonej i wymieszaj.Mieszanina powinna zacząć się pienić.
    5. Używając na przykład gąbki lub szczotki do naczyń, wyszoruj wszelkie przypalone pozostałości.Powinny one być łatwe do usunięcia.

    .

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře