Z jednej strony obfite zbiory cukinii są bardzo dobre: mieszkaniec lata ma duży zapas tych smacznych warzyw..
Z drugiej strony owoców może być tak wiele, że trzeba będzie je rozdać przyjaciołom i znajomym.I nie jest faktem, że każdy zgodzi się na taki prezent..
A jeśli nie zjesz cukinii na czas lub nie rozdasz jej, po prostu się zepsuje.
Zapasy zebranych owoców okazały się ogromne, a czy znudziły Ci się już standardowe dania z dyni (np. krążki w cieście)?
Bez problemu! Zwróć uwagę na jedno ciekawe danie.Na pewno Ci się spodoba! Ty i Twoi domownicy będziecie gotowi cieszyć się tym przysmakiem niemal każdego dnia.
Przepisem na szykowne danie z cukinii podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak gotować naleśniki z cukinii z serem
Zetrzyj pół kilograma cukinii i usuń nadmiar płynu z powstałej masy.
Następnie dodaj 100 gramów startego sera, kilka jajek i trzy łyżki mąki.
Dokładnie wymieszaj bazę i posol ją.
Rezultatem będzie ciasto, które zamieni się w wspaniałe naleśniki.Wystarczy usmażyć je na patelni z obu stron.
„Krążki“ okażą się bardzo miękkie, delikatne, satysfakcjonujące i niezwykle smaczne.Danie zaleca się spożywać ze śmietaną.