HomeJedzenieNie kupuję SERÓW w sklepie: robię je ze śmietany i mleka w...

Nie kupuję SERÓW w sklepie: robię je ze śmietany i mleka w zaledwie 30 minut!

Masz dość wodnistych i pozbawionych smaku serów kupowanych w sklepie?

Pyszny domowy ser możesz przygotować w zaledwie pół godziny.

Do zrobienia tego seru nie będziesz potrzebował żadnych skomplikowanych składników. będziesz potrzebować 1,5 litra mleka i szklanki kwaśnej śmietany.

Prosty przepis na doskonały domowy serek z kanału YouTube Аппетитная Кухня.

Domowy serek na bazie śmietany i mleka – bez podpuszczki

Chcesz przygotować smaczny i domowy ser, który możesz zjeść na śniadanie, w sałatkach lub na kanapkach? Ten prosty przepis pokaże Ci, jak zrobić własny ser z zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie masz w domu.

Domowy ser jest świeży i smakuje zupełnie inaczej niż kupiony.Przygotowanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy.

Można przygotować ser o różnej intensywności smaku i konsystencji.I wreszcie, co nie mniej ważne, wiesz dokładnie, z jakich składników składa się Twój ser.

Do sera bez podpuszczki potrzebujemy:

1,5 l mleka (użyliśmy mleka pełnego o zawartości tłuszczu 3,5%).

1 łyżeczka soli.

230 g 20% ​​śmietany.

3-4 jajka.

Fakultatywny:.

Zioła do smaku.

Przyprawy do smaku.

Procedura:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i mieszamy.

Umieść garnek na kuchence i podgrzej na średniej temperaturze..

Wbij jajka do miski i dodaj śmietanę.

Ubijaj trzepaczką, aż będzie gładka.

Gdy mleko zacznie się gotować , dodać masę jajeczną.

Czekamy, aż mleko ponownie zacznie się gotować.

Zmniejsz temperaturę i gotuj 5-7 minut , od czasu do czasu mieszając.

Wyłączamy kuchenkę, do miski wkładamy sitko i wykładamy gazą..

Następnie wlewamy mieszaninę mleka.

Gdy serwatka odpłynie, ostrożnie podnieś gazę i przenieś ją do osobnej, czystej miski.

Następnie odważ mieszaninę serową w gazę i poczekaj, aż cała serwatka spłynie.

Cały ten proces trwa około dwóch godzin.Możemy służyć.

Porady:

Zioła: Do sera można dodać posiekane zioła takie jak koperek, szczypiorek czy bazylia.

Przyprawa: Aby uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać odrobinę mielonego czarnego pieprzu lub papryki.

Sposób użycia: Domowego sera możesz używać do sałatek, pieczywa lub po prostu delektować się nim ze świeżymi wypiekami.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře