HomeJedzenieNie jem już w ogóle cukru: mam przepis na ZDROWY deser, który...

Nie jem już w ogóle cukru: mam przepis na ZDROWY deser, który jest tak pyszny, że robię go niemal codziennie!

Fantastyczny deser z zapiekanego twarogu z kawałkami śliwek i orzechów, do przygotowania którego nie potrzeba nawet szczypty cukru.

Możesz podjadać codziennie i bez wyrzutów sumienia.

Wyjątkowy przepis na deser śliwkowy z kanału YouTube Fantastische Rezepte.

Potrzebujemy:

300 g śliwek.

15 g szybko rozpuszczającej się żelatyny.

40 ml zimnej wody.

200 g orzechów włoskich.

150 g twarogu.

250 g jogurtu lub kwaśnej śmietany.

1 łyżka miodu.

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

30 g czekolady bez cukru.

50 ml gorącego mleka.

Procedura:

Do miski ze śliwkami wlej zimną wodę.

Odstaw na 15 minut.

Do osobnej miski dodaj żelatynę.

Zalać wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.

Orzechy posiekaj nożem na twardej powierzchni.

Do osobnej miski dodaj posiekane orzechy.

Po upływie czasu suszymy śliwki.

Pokrój w mniejsze kostki.

Do głębokiej miski dodaj twarożek i jogurt.

Dodaj miód i esencję waniliową.

Whiz za pomocą ręcznego miksera.

Podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 20-25 sekund (nie może się zagotować).

Do masy twarogowej wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać trzepaczką.

Następnie do masy dodać śliwki i orzechy włoskie (trochę odłożyć do dekoracji).

Wszystko razem dokładnie wymieszać..

Włóż mieszaninę do formy silikonowej.

Wyrównaj i przykryj folią.

Wkładamy na 4 godziny do lodówki.

Do miski z czekoladą wlej gorące mleko.

Mieszaj, aż czekolada się roztopi.

Wlać lukier do rękawa cukierniczego.

Po upływie czasu wyjmujemy deser z lodówki.

Wyjąć z formy i dekorować czekoladą.

Na koniec posypujemy wierzch posiekanymi orzechami i podajemy.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře