HomeJedzenieNie jedz tych 2 warzyw w upał: odwadniają organizm – jest tylko...

Nie jedz tych 2 warzyw w upał: odwadniają organizm – jest tylko gorzej

W upalne dni wielu smakoszy czyni swoją dietę bardziej „warzywną“ i „owocową.“.

W wielu przypadkach ta decyzja jest słuszna..

Orzeźwiające jedzenie pomaga organizmowi w wysokich temperaturach.

Ale są warzywa, które wręcz przeciwnie, zakłócają ciepło.

Przykładem może być cebula i czosnek.

Dlaczego nie należy jeść cebuli i czosnku podczas upałów

Zła wiadomość dla miłośników pikantnych warzyw: takie jedzenie może pogorszyć stan człowieka podczas upałów.

Powód jest prosty: w wyniku jedzenia cebuli i czosnku organizm „rozgrzewa się“, wzrasta temperatura ciała i zwiększa się potliwość.

Organizm traci wodę, co zwiększa ryzyko odwodnienia i gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia w dusznych warunkach.

Dlatego w gorące letnie dni zaleca się unikanie jedzenia cebuli i czosnku.

Z tego samego powodu nie należy dodawać dużej ilości soli do potraw podczas upałów.Nadmierna ilość ostrych przypraw może również zaszkodzić organizmowi.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře