W upalne dni wielu smakoszy czyni swoją dietę bardziej „warzywną“ i „owocową.“.
W wielu przypadkach ta decyzja jest słuszna..
Orzeźwiające jedzenie pomaga organizmowi w wysokich temperaturach.
Ale są warzywa, które wręcz przeciwnie, zakłócają ciepło.
Przykładem może być cebula i czosnek.
Dlaczego nie należy jeść cebuli i czosnku podczas upałów
Zła wiadomość dla miłośników pikantnych warzyw: takie jedzenie może pogorszyć stan człowieka podczas upałów.
Powód jest prosty: w wyniku jedzenia cebuli i czosnku organizm „rozgrzewa się“, wzrasta temperatura ciała i zwiększa się potliwość.
Organizm traci wodę, co zwiększa ryzyko odwodnienia i gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia w dusznych warunkach.
Dlatego w gorące letnie dni zaleca się unikanie jedzenia cebuli i czosnku.
Z tego samego powodu nie należy dodawać dużej ilości soli do potraw podczas upałów.Nadmierna ilość ostrych przypraw może również zaszkodzić organizmowi.