Czy lubisz buraki, ale rzadko je kupujesz, bo gotowanie produktu zajmuje kilka godzin?.
Możesz znacznie skrócić czas obróbki cieplnej składnika, jeśli zastosujesz proste wskazówki..
Szybko przygotujesz buraki i od razu zaczniesz przygotowywać zdrowe i smaczne kulinarne arcydzieło.
Swoimi rekomendacjami podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
Gotowanie w wodzie
Buraki umyj i włóż do rondla.Napełnij warzywa korzeniowe wodą i zagotuj zawartość pojemnika.Następnie zmniejsz ogień i gotuj produkt, aż będzie gotowy.
Dokładny czas zależy wyłącznie od wielkości buraków (30-45 minut).Odcedź wodę i schłódź gotowy produkt pod bieżącą wodą.
Gotowanie w torbie polietylenowej
Umyj warzywa korzeniowe i obierz je.Opłucz buraki wodą i włóż je do plastikowej torby.Zawiąż go ciasnym węzłem, aby ogon pozostał.
Włóż torebki do garnka z wodą i poczekaj, aż zawartość pojemnika się zagotuje.Gotuj w ten sposób buraki przez 45 minut.
Pieczenie w piekarniku w folii
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni wcześniej.Buraki umyj, obierz i osusz papierowymi ręcznikami.Złóż folię na pół tak, aby błyszcząca powierzchnia znalazła się wewnątrz.
Połóż buraki na środku i uformuj wokół nich boki z folii.Posolić i posłodzić warzywa korzeniowe, wlać łyżeczkę oleju do zaimprowizowanego pojemnika.Następnie należy wszystko owinąć, aby folia się nie rozerwała.Buraki ułóż na ruszcie nagrzanego piekarnika, a pod spodem umieść blachę do pieczenia.
Jeśli z warzyw korzeniowych nagle wycieknie sok, należy ponownie owinąć produkt w folię.Buraki będą się piec przez 45-90 minut, w zależności od ich wielkości.
Parzenie
Buraki można gotować w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence, jeśli masz specjalne stanowisko.Umyj i obierz warzywa korzeniowe, pokrój je na kilka części.
Produkt należy gotować przez 30-50 minut.Warto jednak pamiętać, że takie buraki nie okażą się wystarczająco soczyste.
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Buraki umyj i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.Umieść warzywo korzeniowe w rękawie do pieczenia i dobrze wszystko zawiąż.
Buraki należy unieruchomić, aby w górnej części rękawa zrobić nacięcie, gdyż umożliwi to dobre odprowadzenie gorącego powietrza.
Umieść opakowanie z produktem na szklanej tacy kuchenki mikrofalowej.Gotuj przez dwie minuty na najwyższej mocy.Zrób minutę przerwy i ponownie włącz kuchenkę mikrofalową na dwie minuty.
Ta metoda pomoże Ci ugotować buraki w zaledwie dziesięć minut.
Gotowość składnika można sprawdzić przekłuwając go widelcem lub wykałaczką.
Jak widać, buraki można gotować na różne sposoby.Wykorzystaj je w praktyce, aby nie tracić cennego czasu na stanie przy kuchence!
Wcześniej smakoszom mówiono, jak gotować cukinię po francusku.