HomeJedzenieNie chcesz gotować buraków przez kilka godzin? 5 metod gotowania, które są...

Nie chcesz gotować buraków przez kilka godzin? 5 metod gotowania, które są przydatne dla gospodyń domowych

Czy lubisz buraki, ale rzadko je kupujesz, bo gotowanie produktu zajmuje kilka godzin?.

Możesz znacznie skrócić czas obróbki cieplnej składnika, jeśli zastosujesz proste wskazówki..

Szybko przygotujesz buraki i od razu zaczniesz przygotowywać zdrowe i smaczne kulinarne arcydzieło.

Swoimi rekomendacjami podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.

Gotowanie w wodzie

Buraki umyj i włóż do rondla.Napełnij warzywa korzeniowe wodą i zagotuj zawartość pojemnika.Następnie zmniejsz ogień i gotuj produkt, aż będzie gotowy.

Dokładny czas zależy wyłącznie od wielkości buraków (30-45 minut).Odcedź wodę i schłódź gotowy produkt pod bieżącą wodą.

Gotowanie w torbie polietylenowej

Umyj warzywa korzeniowe i obierz je.Opłucz buraki wodą i włóż je do plastikowej torby.Zawiąż go ciasnym węzłem, aby ogon pozostał.

Włóż torebki do garnka z wodą i poczekaj, aż zawartość pojemnika się zagotuje.Gotuj w ten sposób buraki przez 45 minut.

Pieczenie w piekarniku w folii

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni wcześniej.Buraki umyj, obierz i osusz papierowymi ręcznikami.Złóż folię na pół tak, aby błyszcząca powierzchnia znalazła się wewnątrz.

Połóż buraki na środku i uformuj wokół nich boki z folii.Posolić i posłodzić warzywa korzeniowe, wlać łyżeczkę oleju do zaimprowizowanego pojemnika.Następnie należy wszystko owinąć, aby folia się nie rozerwała.Buraki ułóż na ruszcie nagrzanego piekarnika, a pod spodem umieść blachę do pieczenia.

Jeśli z warzyw korzeniowych nagle wycieknie sok, należy ponownie owinąć produkt w folię.Buraki będą się piec przez 45-90 minut, w zależności od ich wielkości.

Parzenie

Buraki można gotować w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence, jeśli masz specjalne stanowisko.Umyj i obierz warzywa korzeniowe, pokrój je na kilka części.

Produkt należy gotować przez 30-50 minut.Warto jednak pamiętać, że takie buraki nie okażą się wystarczająco soczyste.

Gotowanie w kuchence mikrofalowej

Buraki umyj i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.Umieść warzywo korzeniowe w rękawie do pieczenia i dobrze wszystko zawiąż.

Buraki należy unieruchomić, aby w górnej części rękawa zrobić nacięcie, gdyż umożliwi to dobre odprowadzenie gorącego powietrza.

Umieść opakowanie z produktem na szklanej tacy kuchenki mikrofalowej.Gotuj przez dwie minuty na najwyższej mocy.Zrób minutę przerwy i ponownie włącz kuchenkę mikrofalową na dwie minuty.

Ta metoda pomoże Ci ugotować buraki w zaledwie dziesięć minut.

Gotowość składnika można sprawdzić przekłuwając go widelcem lub wykałaczką.

Jak widać, buraki można gotować na różne sposoby.Wykorzystaj je w praktyce, aby nie tracić cennego czasu na stanie przy kuchence!

Wcześniej smakoszom mówiono, jak gotować cukinię po francusku.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře