HomeJedzenieNawet sąsiedzi usłyszą chrupnięcie: ogórki kładziemy na zimę bez octu i bez...

Nawet sąsiedzi usłyszą chrupnięcie: ogórki kładziemy na zimę bez octu i bez cukru – można je przechowywać bez piwnicy

Zwijanie ogórków na zimę bez octu i cukru to bardzo realne zadanie..

Podpowiadamy przepis na pyszne ogórki kiszone, które nie wymagają piwnicy do przechowywania.

Jak pysznie zawinąć ogórki

Na dnie trzylitrowych słoików umieszczamy liście chrzanu, liście wiśni (czarnej porzeczki), gałązki i parasolki koperku (z nasionami).Można dodać ziarna czarnego pieprzu.

Ogórki wkładamy do słoików niezbyt ciasno, do środka dodajemy trochę zieleniny.

W przypadku solanki, weź dwie czubate łyżki soli na litr wody.Zagotować, wrzucić ogórki.

Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej.

Solanka zmętnieje, pojawi się piana, a ogórki zmienią kolor.Jeśli tak się nie stanie, słoiki należy przenieść w cieplejsze (ale nie gorące) miejsce i pozostawić na inny dzień.

Pamiętaj, aby umieścić talerze pod słoikami, ponieważ solanka wycieknie.

Po dwóch dniach usuń pianę i do każdego słoika dodaj po dwie łyżki proszku musztardowego.Jeżeli wody jest za mało, dodać do góry.

Słoiki ponownie zamykamy pokrywkami i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejny dzień.Po dniu wlać solankę do rondla i gotować przez 8-10 minut.

Ogórki przekładamy do małych słoiczków (najpierw je sterylizujemy), dodajemy przyprawy zakwaszone z ogórkami (nie można dodawać świeżych ziół), zalewamy wrzącą solanką i zwijamy.Ogórki te można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře