Jeśli lubisz cukinię, ten sos na pewno przypadnie Ci do gustu.
Przepis jest bardzo prosty, a cukinię przygotowuje się raz czy dwa!
Znaleźliśmy dla Ciebie ten przepis na YouTube.
Potrzebujemy:
2 kg cukinii (około 6 średniej wielkości kawałków).
350 g cebuli.
280 g marchwi.
600 g papryki (5 sztuk).
2 kg pomidorów.
przyprawy do smaku.
150 ml oleju.
2 łyżki soli.
200 g cukru.
100 ml octu (9%).
1 główka czosnku.
10 – 15 kulek czarnego pieprzu.
Zbliżać się:
1.Wszystkie warzywa oprócz cukinii zmielić maszynką do mięsa.
2.Cukinię pokroić w bardzo małą kostkę.
3.Pokrojone warzywa włóż do większego garnka.
Dodać cukier, czarny pieprz, olej i sól.
4.Wymieszaj, włóż do pieca.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać cukinię, wymieszać.
Poczekaj ponownie, aż mieszanina zacznie wrzeć.
5.Następnie gotuj mieszaninę na małym ogniu przez około 1 godzinę.
WSKAZÓWKA:
Po tym czasie spróbuj mieszanki.
W razie potrzeby możesz dodać więcej soli lub cukru.
6.Na koniec wlać ocet.
Wymieszaj, zdejmij z ognia.
Rozdzielić do wysterylizowanych słoików.
7.Zamknij szczelnie słoiki i przykryj je ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną.
8.Przechowywać w temperaturze pokojowej i używać do przygotowywania dań mięsnych, makaronów i innych potraw.
Życzymy dobrego apetytu! :-).
Film instruktażowy: