Stroganoff to prawdziwa uczta, dzięki której docenisz całą rodzinę.
Smaczny stroganow jak od wykwintnego szefa kuchni!.
Potrzebujemy:
3 cebule (1 czerwona, 2 białe).
100 g smalcu.
250 g grzybów.
tymianek.
70 g przecieru pomidorowego.
mielony czarny pieprz i sól do smaku.
1 dcl wina.
1 kg pieczeni wołowej.
olej.
0,5 l bulionu.
Sos Worcestershire.
150 g kwaśnej śmietany.
200 g bitej śmietany.
ogórki konserwowe.
250 g masła.
Fakultatywny:.
Czerwona ostra papryka.
Świeże zioła do podania.
Kminek.
Przyprawy do smaku.
Załącznik:.
Ryż.
Tłuczone ziemniaki.
Makaron.
Ziemniaki gotowane lub pieczone.
Procedura:
Do garnka wlać olej, rozgrzać i dodać drobno posiekaną cebulę.
Nóżki pieczarek drobno pokroić i podsmażyć..
Dodać trzy gałązki tymianku.
Polać przecierem pomidorowym i wymieszać.
Doprawiamy, zalewamy białym winem i przechodzimy do przygotowania mięsa.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać sól i pieprz, na patelnię wlać olej i smażyć aż będzie gorące..
Następnie dodajemy do garnka, w którym smażymy cebulę.
Zalać bulionem pieczeń.
Dodaj sos Worcestershire i przykryj mięso w garnku.
Śmietanę ubijamy trzepaczką i mieszamy z mięsem..
Ogórki pokroić i roztopić masło na patelni.
Ogórki krótko podsmażamy i dodajemy do garnka z mięsem.
Główki grzybów przekrawamy na pół i podsmażamy na maśle.
Solimy i również dodajemy do garnka.
Chwilę gotujemy, doprawiamy i podajemy.
Życzymy dobrego apetytu!