HomeJedzenieNareszcie wiem, jak pozbyć się gorzkiego smaku ogórków: SEKRET, o którym nie...

Nareszcie wiem, jak pozbyć się gorzkiego smaku ogórków: SEKRET, o którym nie wiedziała nawet moja teściowa!

Gorzkie ogórki to przypadłość, która zdecydowanie nas rozczarowuje, jeśli nie możemy się doczekać własnych, pysznych zbiorów, a jedyne, co dostajemy, to nieprzyjemny, gorzki smak.

Jakie są przyczyny gorzkich ogórków?

Doradzimy Ci jak tego uniknąć.

Zaufaj tym wskazówkom portalu pyszności, a Twoje zbiory ogórków nigdy Cię nie zawiodą.

Ogórki to smaczne i zdrowe warzywa.

Ich spożycie na Słowacji jest stosunkowo przyzwoite, a ogórki nie tylko ozdabiają nasze kanapki, ale są także ważnym składnikiem sałatek.

Nie możemy zapomnieć o popularnych kiszonych ogórkach.

A ostatnio wiele osób dodaje je również do napojów , bo jeśli zaleje się je wodą lub wodą mineralną, pozostawią w niej przyjemny orzeźwiający smak.

Wróćmy jednak do ich uprawy.

To właśnie te warzywa często borykają się z problemem goryczy, dlatego po zbiorach są, że tak powiem, – niejadalny.

Skąd się bierze ta gorycz ?

Czy można tego uniknąć?

A jeśli ogórki już obraliśmy to czy nadają się tylko do kompostowania?

Ponieważ problem gorzkich marynat jest dość powszechny, podpowiemy, jak go uniknąć.

Ostre pikle – duży mały problem

Problem wyraźnie widocznej goryczy w ogórkach dotyczy najczęściej ogórków polnych.

Nie bez powodu.

To właśnie w tym warzywie najczęściej spotykana jest kukurbitacyna.

Zanim zaczniesz krzyczeć, wiedz, że jest to naturalna substancja, która występuje w ogórkach od początku ich istnienia..

Problem w tym, że czasami jest tego za dużo.

Przyczyną może być między innymi zła uprawa, w wyniku której kukurbitacyna (występująca zwykle głównie w liściach, łodygach i korzeniach) przedostaje się na same ogórki, a także występowanie niektórych warzyw dyniowatych w pobliżu grządek.

Gorycz ogórków przyspiesza także susza..

Ostre pikle – reakcja

Choć gorzkie ogórki nie są trujące, nikt nie spodziewa się takiego smaku po ich zbiorze.

Specjaliści od uprawy tych warzyw zalecają stosowanie nawozów organicznych i częste podlewanie ogórków, ale niewielką ilością wody..

Zwróć także uwagę na temperaturę wody.

Idealną wodą do podlewania ogórków jest deszcz.

Jeśli jednak nie masz źródła wody deszczowej i jesteś zależny od wody ze studni lub wodociągu, powinieneś pozwolić jej stać w pierwszej kolejności.

Ogórki źle reagują na zimną wodę, co oprócz powodów wymienionych powyżej może również powodować gorzki smak.

A co jeśli ogórki są gorzkie mimo odpowiedniej pielęgnacji?

W takich sytuacjach masz dwie możliwości.

Pierwsza to zalać warzywa po zbiorze zimną wodą i długo je moczyć.

Zwykle to pomaga, chociaż czasami kaburbitacyny jest tak dużo, że goryczka pozostaje.

W takim razie polecamy tylko jedno rozwiązanie: konserwowanie.

Obierz ogórki przed dalszym przetwarzaniem.

Jak się okazuje, ogórki gorzkie po fermentacji z niewielką ilością soli mogą być nadal dobre i nie pozostaje po nich ślad goryczy..

Co jeszcze pomaga na gorycz ogórków? Rada czytelników!

Odcięcie końcówek

Goryczka ogórków koncentruje się głównie w łodydze i na końcach.Odcinając około 1 cm obu końców ogórka, usuniesz największe źródło goryczy.

`Dojenie` ogórki

Metoda ta polega na przecięciu ogórka wzdłuż na pół i pocieraniu przekrojoną stroną dna drugiej połówki.Goryczka pochodzi od wypływającego białego płynu.Po „dojeniu“ opłucz ogórek i możesz go użyć.

Moczenie w słonej wodzie

Ogórki pokrojone lub pokrojone w kostkę namoczyć w misce z zimną, osoloną wodą na 15-30 minut.Sól usunie gorycz z ogórków.Po namoczeniu ogórki opłucz i osusz.

Używanie octu

Do miski z wodą dodaj 1-2 łyżki octu.Namoczyć pokrojone w plasterki ogórki w wodzie z octem na 5-10 minut.Ocet pomoże zneutralizować gorycz.Po namoczeniu ogórki opłucz i osusz.

Blanszowanie

Włóż pokrojone lub pokrojone w kostkę ogórki do wrzącej wody na 30 sekund.Blanszowanie ogórków usuwa gorycz i jednocześnie nadaje im chrupkości.Po zblanszowaniu ogórek odcedzić i ostudzić.

Powodzenia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře