HomeJedzenieNareszcie wiem, co DODAĆ do ciasta chlebowego, żeby było idealnie miękkie i...

Nareszcie wiem, co DODAĆ do ciasta chlebowego, żeby było idealnie miękkie i długo służyło: Niewiele osób dzisiaj to robi!

Przedstawiamy przepis na najsmaczniejszy domowy chleb z zaledwie kilku składników, w tym zaskakującego sekretnego składnika ‚ ocet.

Każdy będzie mile zaskoczony prostotą przygotowania i wynikającym z niego doskonałym smakiem.

Fantastyczny przepis na najsmaczniejszy domowy chleb z kanału YouTube Rezepte von Julia.

Stary trik, który doda Twoim domowym wypiekom kilka korzyści:

Dodanie octu do ciasta chlebowego to łatwy sposób na poprawę jakości domowego chleba.Wypróbuj i sam zobacz różnicę.Oto kilka korzyści , o których powinieneś wiedzieć.

Miękkość i puszystość:

Ocet pomaga rozwinąć strukturę glutenu w cieście, dzięki czemu chleb jest bardziej miękki i puszysty.Kwas octowy częściowo rozkłada białka zawarte w mące, co ułatwia powstawanie glutenu.

Bardziej intensywny smak:

Choć może się to nie wydawać, niewielka ilość octu nada chlebowi lekką kwasowość, co poprawi jego smak.Niektóre rodzaje octu, takie jak ocet jabłkowy, mogą również dodawać nuty owocowe.

Długoterminowa świeżość: .

Chleb z octem zwykle dłużej pozostaje świeży i wolniej twardnieje.

Aktywacja drożdży:

Ocet może pomóc drożdżom lepiej pracować i przyspieszyć proces fermentacji.

Na chleb potrzebujemy:

380 ml ciepłej wody.

1 łyżka granulowanego cukru.

8 g suchych drożdży.

50 ml oleju roślinnego.

20 ml octu jabłkowego.

600 g mąki uniwersalnej.

1 łyżeczka soli.

Procedura:

Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj cukier i drożdże.

Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą..

Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 5 minut.

Po upływie czasu wymieszaj i dodaj olej.

Następnie dodać ocet i wymieszać wszystkie składniki razem..

Do powstałej mieszanki przesiej mąkę.Dodać sól i szpatułkę dobrze wymieszać..

Zagniataj ciasto , aż będzie średnio miękkie.

Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką stół i dalej wyrabiamy.

Nasmaruj misę olejem i włóż ciasto.

Przykryj folią i ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu..

Po godzinie odpowietrzamy ciasto zakwasowe i mieszamy na gładką masę.

Tworzymy kulę i dzielimy ją na dwie równe części.

Następnie uformuj z ciasta kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.

Rozwałkować ciasto na żądany rozmiar.Zaginamy brzegi ciasta, zwijamy je i ściskamy brzegi.

Tak przygotowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia..

Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. .

Po dwudziestu minutach ciasto podlewamy wodą i posypujemy mąką.Ostrym nożem wykonaj nacięcia na górze.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.

Po upieczeniu pozostawić chleb do ostygnięcia i podawać.

Życzymy dobrego apetytu!

Instrukcję wideo znajdziesz TUTAJ.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře