Przygotowanie pysznych, miękkich i puszystych naleśników nie jest tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka..
Tajniki robienia naleśników opowiada kulinarna ekspertka publikacji sieci Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej klasy Julia Arkhipova.
Jak gotować puszyste naleśniki
Po pierwsze ważne jest, aby nie przesadzić z cukrem.Daje złocistobrązową skórkę, ale jego nadmiar powoduje, że naleśniki są gęste.
Po drugie, nie należy dodawać dużo jajek, one też zagęszczają ciasto.Jedno jajko wystarczy na pół litra ciasta.
Po trzecie, soda gaśnicza.Jeśli ciasto robi się na kefirze, często do sody do gaszenia nie dodaje się kwasu, uważając, że kefir wystarczy.
To jest błędne podejście.Sodę należy zawsze gasić octem (kwasem cytrynowym).
Wcześniej ekspert powiedział, czy konieczne jest umycie kapusty przed gotowaniem.