HomeWskazówki dla domuNajgorszy wybór do picia w czasie upałów.Nieświadomie niszczymy swoje zdrowie

Najgorszy wybór do picia w czasie upałów.Nieświadomie niszczymy swoje zdrowie

W upalne dni marzymy o kąpieli w wodzie, orzeźwiającej morskiej bryzie i szklance czegoś dla ochłody.Niestety nie każdy wybór jest dobry i często uciekamy się do sugestii, które zamiast nawodnienia i odświeżenia wywołują jedynie niesmak i mogą mieć poważniejsze konsekwencje.Takim przykładem jest woda o subtelnym smaku.Dlaczego? A jaka byłaby jego zdrowsza alternatywa?.

Wody smakowe przyciągające przeróżne owocowe słodkości, praktyczne opakowania i ciekawe etykiety na pierwszy rzut oka wydają się być idealnym rozwiązaniem na upalne dni.Jednak ich skład często powoduje, że zapał szybko gaśnie.

Etykiety pełne dziwnych składników

Choć wodę powinniśmy pić przez większość czasu, wielu z nas nie przepada za jej smakiem.Dlatego w starożytnej Grecji i Rzymie dodawano do niego soki np. z cytryny.Obecnie woda owocowa jest nadal popularna, a w sklepach można znaleźć szeroką gamę smaków: cytrynową, truskawkową, malinową, jabłkową czy arbuzową.Producenci skierowani do młodzieży, a także mniejszych dzieci oferują te produkty w kolorowych opakowaniach z atrakcyjnymi etykietami, pełnymi kolorowych, znanych postaci z kreskówek.

Czy woda owocowa to dobry wybór?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że woda z sokiem owocowym to idealny napój na upalne dni.Warto jednak przed zakupem sprawdzić jego skład.Głównym problemem jest często duże ilości cukru 8211; jedna szklanka może zawierać do 2 łyżeczek sacharozy.Nadmiar cukru w ​​diecie prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia hormonalne, próchnica zębów czy nadmierna agresja u dzieci.

Alternatywy cukru

W sokach owocowych znajdują się inne słodziki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy , który jest bardziej ekonomiczny niż cukier, ale wiąże się go z otyłością i innymi chorobami.Popularna jest także sukraloza, która wprawdzie nie dostarcza kalorii, ale może zaburzać florę jelitową.Według niektórych naukowców aspartam, kolejna popularna substancja słodząca, ma negatywny wpływ na układ nerwowy i odpornościowy.

Więcej kontrowersji

Niektóre wody smakowe zawierają acesulfam-K substancję 200 razy słodszą od cukru , który spożywany w nadmiarze może prowadzić do mutacji genetycznych.Wręcz przeciwnie, takie napoje rzadko zawierają prawdziwy sok owocowy – jego smak pochodzi zwykle z aromatów.Często dodaje się także kwas cytrynowy, który w dużych ilościach może zakłócić wchłanianie minerałów.

Zdrowsze opcje

Najlepszą opcją jest przygotowanie własnej wody owocowej.Wystarczy dodać do wody (źródłowej, mineralnej lub gazowanej) kawałki świeżych owoców, takich jak cytryna, limonka, truskawka czy brzoskwinia.Smaku dodaje odrobina cynamonu, pikantny imbir, a także świeże liście mięty lub spadzi.Takie domowe napoje w pełni smakują po około 1′ 2 godziny. Dobrze jest wcześniej dokładnie umyć owoce.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře