Ziemniaki są bogate w potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B.
Ziemniaki zawierają również błonnik, który jest ważny dla trawienia.
Jednak zalety ziemniaków zależą bezpośrednio od sposobu ich przygotowania.
Którego dania ziemniaczanego należy unikać?
Jak podaje Gazeta.Ru, powołując się na Elenę Grek, gastroenterologa, lekarza najwyższej kategorii i alergologa SM-Clinic w Petersburgu, najbardziej szkodliwym sposobem przygotowywania ziemniaków jest smażenie.
Po pierwsze, podczas smażenia zawartość kalorii w ziemniakach podwaja się.
Jeśli 100 g gotowanych ziemniaków zawiera 80 kilokalorii, to 100 g smażonych ziemniaków zawiera prawie 200.
Należy również pamiętać, że podczas smażenia uwalniają się substancje rakotwórcze.
Te szkodliwe substancje negatywnie wpływają na układ nerwowy człowieka i zwiększają ryzyko zachorowania na raka – ostrzega specjalistka.