Doświadczone gospodynie domowe od dawna zdały sobie sprawę, że znacznie łatwiej jest zamrozić koperek na zimę niż go wysuszyć, a tym bardziej wyhodować na świeżo..
Ale zamrożenie nie następuje po prostu.Musisz nauczyć się 3 sztuczek, dzięki którym zimą prawie nie będziesz w stanie odróżnić mrożonego koperku od świeżego..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zamrozić koperek.
Pierwsza sztuczka
Koperku przed zamrożeniem nie trzeba myć.Faktem jest, że warzywa aktywnie absorbują wilgoć, co po zamrożeniu wpłynie na smak i wygląd.
Prawidłowe byłoby wybranie do zamrożenia czystych i świeżych gałęzi.
Druga sztuczka
Możesz zamrozić całe zielone gałęzie, ale lepiej je pokroić.
Tylko krojenie nie powinno być bardzo małe, ponieważ po rozmrożeniu warzywa stracą smak i aromat wraz z sokiem.
Sztuczka trzecia
Być może najważniejsza jest pojemność.Nie ma potrzeby zamrażania koperku w dużym słoju, który będziesz musiał wyjąć z zamrażarki za każdym razem, gdy będziesz gotować coś z ziołami.Zmiany temperatury będą miały wpływ na smak i jakość.
Dlatego słuszne byłoby pakowanie zieleniny w małe słoiki lub torby.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować pilaw z makaronu.