Kiedy trzeba zagotować mleko, wiele gospodyń domowych martwi się: zbyt często podczas obróbki cieplnej „ucieka“.
W takim przypadku należy umyć piec, a całkowita objętość produktu zmniejszy się..
Jednak ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, uważa, że pewne sztuczki pomogą rozwiązać problem.
Czym oni są?
Nie odchodź od pieca
Cały proces gotowania mleka nie zajmuje dużo czasu, dlatego lepiej nie wychodzić z kuchenki.Jeśli będziesz stale mieszać produkt, nie będzie on mógł „uciec“.
Co można wrzucić na patelnię?
Doświadczeni szefowie kuchni od dawna znają tę sprawdzoną sztuczkę: wystarczy włożyć do garnka pewne przedmioty, które zapobiegną „wyciekowi“ mleka.
Na przykład możesz wziąć czysty mały talerz (spodek) i położyć przedmiot twarzą w dół.Możesz także wziąć nową pokrywkę do zszywania: boki pokrywki są umieszczone na dnie patelni.
Również w sklepach dla gospodyń domowych można znaleźć specjalne akcesoria do gotowania mleka: w tym przypadku płyn zawsze pozostanie na patelni.