Gotowanie makaronu uważane jest za jeden z najprostszych zabiegów kulinarnych..
A jednak wielu gospodyniom domowym nigdy nie udaje się zjeść najsmaczniejszego dania..
Podczas obróbki cieplnej makaron często traci swój jasny smak i korzystne właściwości.
Ponadto żywność może być zbyt miękka.
Jeśli jednak zastosujemy się do jednej prostej zasady kulinarnej, makaron zawsze wyjdzie apetyczny, zdrowy i średnio twardy.
Istotą tej reguły jest „minus 1 minuta“
Wiele gospodyń domowych gotuje makaron dokładnie przez czas wskazany na opakowaniu.
Jednak ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova, zaleca wybór innej strategii.
Specjalista sugeruje przerwanie gotowania makaronu dokładnie na 1 minutę przed wyznaczonym czasem.
Innymi słowy, jeśli producent sugeruje gotowanie produktu przez 10 minut, wówczas czas obróbki cieplnej powinien wynosić 9 minut.
W tym przypadku makaron będzie al dente.Danie będzie trochę twarde.Ale w tej formie jedzenie jest tak zdrowe i smaczne, jak to tylko możliwe.