HomeInteresująceMieszam z wodą i spryskuję rośliny.Dzień później nie ma już ślimaków

Mieszam z wodą i spryskuję rośliny.Dzień później nie ma już ślimaków

Jak zapewne wiesz, ślimaki stanowią poważne zagrożenie dla naszych ogrodów.Przegryzają zielone liście roślin i niszczą nasze uprawy w mgnieniu oka.

Na mięczaki, choć stosunkowo powolne, są niezwykle skuteczne.Dlatego zachowujmy się podobnie.Pojedynczy oprysk pozbędzie się ich z naszych ogrodów na długi czas.

Sezon na ślimaki w ogrodach

Paradoksalnie, sezon rabarbaru, pierwszych zbiorów naszych upraw, takich jak pomidory i ogórki, to także sezon, w którym spotykamy ślimaki w ogrodzie.

Nic dziwnego, w końcu jak te szkodniki mogłyby przegapić taką ogrodową ucztę.Nie opłaca się pisać wielu frazesów na temat ich obecności w ogrodzie.Śluz, nadgryzione liście roślin i odkrycie licznych muszli pod każdym kamykiem skutecznie dadzą znać, że mamy do czynienia z właściwą inwazją.

Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak zwalczać ślimaki.Spośród wielu metod, które znają ogrodnicy, polecamy te naturalne.Zapomnij o szkodliwych niebieskich granulkach.Istnieją lepsze sposoby radzenia sobie ze ślimakami.

Jak pozbyć się ślimaków z ogrodu?

Aby pozbyć się ślimaków z ogrodu, zalecamy użycie odpadów kuchennych, w szczególności liści rabarbaru.Zawierają one ogromną ilość kwasu szczawiowego, który będzie idealny do przygotowania sprayu na ślimaki.

Wystarczy zalać 500 g liści 5 litrami wody i gotować całość przez około 30 minut.Gdy wywar ostygnie, odcedź go i przelej do butelki ze spryskiwaczem.Zalecamy dodanie do niego odrobiny płynu do mycia naczyń, aby spray dłużej utrzymywał się na roślinach.Z nim żaden ślimak nie ma szans.

Jak stosować spray przeciwko ślimakom?

Nasz spray na ślimaki można bezpiecznie stosować na liściach, kwiatach i owocach.Pamiętaj tylko, aby dobrze umyć rośliny przed użyciem.

Kwas szczawiowy nie jest związkiem, który chcemy wprowadzić do naszego organizmu.Substancja ta może być nawet dla nas trująca.Na szczęście nie powinna ona przenikać do żywności, więc zwykłe płukanie warzyw i owoców pod wodą powinno zapobiec zatruciu.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře