Smażone ziemniaki to smaczne i sycące danie.Ale przy częstym używaniu staje się to bardzo nudne.
To samo można powiedzieć o ziemniakach gotowanych, puree ziemniaczanym, zapiekankach i naleśnikach..
Co zrobić, jeśli wszystkie główne dania ziemniaczane nie sprawiają już przyjemności gastronomicznej?
Musisz zwrócić uwagę na mniej znane, ale nie mniej apetyczne danie z psiankowatych.
Mowa o klopsikach ziemniaczanych, których przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i czwartorzędny piekarz.
Jak zrobić kulki ziemniaczane
Ugotuj 800 gramów obranych ziemniaków, odcedź wodę i „przetwórz“ ugotowane warzywa za pomocą tłuczka.
Do powstałej masy dodaj 50 gramów masła i jedno surowe jajko.
Posolić, pieprzyć i dokładnie wymieszać zawartość pojemnika.
Z powstałej podstawy uformuj kulki o średnicy 4-5 centymetrów.Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię z wlanym olejem.
Musisz smażyć kulki, aż ich powierzchnia będzie całkowicie złota.
Danie wyróżnia się apetycznym wyglądem, bardzo jasnym smakiem, przyjemną chrupkością i doskonałą kompatybilnością z mięsem.
Ponadto możesz po prostu zjeść kulki ziemniaczane ze śmietaną: będzie bardzo smacznie.