Nie wszystkie połączenia żywności są nieszkodliwe.Co więcej, niektóre z nich mogą zaszkodzić organizmowi..
Następnie powiemy Ci, od czego lepiej się powstrzymać w trosce o własne zdrowie..
Konkretne niepożądane kombinacje zostały wymienione przez kucharkę Julię Arkhipową, ekspertkę internetowej publikacji BelNovosti.
Makaron i mięso
Bardzo popularne połączenie wśród wielu osób.Mówią, że jest pyszne!
Tak właśnie jest, ale dietetycy zwracają uwagę, że częste spożywanie makaronu z mięsem może skończyć się wzdęciami i ciężkością żołądka.
Ser i pomidory
Kwasy zawarte w pomidorach reagują z wapniem zawartym w białym serze.
W rezultacie w stawach pojawiają się specyficzne złogi, przez co zaczynają bardzo boleć.
Ryba i mleko
Mleko zakłóca produkcję soku żołądkowego niezbędnego do trawienia ryb.
Z tego powodu takie połączenie prowadzi do niestrawności i bólu brzucha.
Ziemniaki i mięso
Prowadzi do ciężkości w żołądku.Dietetycy zalecają spożywanie najpierw ziemniaków, a po pół godzinie – mięsa.
Mleko i wypieki
Jak pysznie jest zjeść bułkę z mlekiem! Ale jest to niebezpieczne: istnieje duże prawdopodobieństwo zgagi i fermentacji w żołądku.
Wcześniej mówiliśmy Wam, z czym nie należy jeść kaszy gryczanej.