Wyobraź sobie deser, który łączy w sobie kremową słodycz wanilii krem i magiczne ciasto orzechowe..
Od puszystej orzechowej bazy po aksamitną bitą śmietanę , ten przysmak to spełnienie marzeń miłośników deserów.
Doskonały przepis na pyszne ciasto z kanału YouTube Einfache Rezepte.
Potrzebujemy:
Na ciasto:.
1 jajko.
250 ml mleka (1 szklanka).
200 g cukru kryształu (1 szklanka).
100 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki).
200 g zmielonych orzechów laskowych (2 szklanki).
125 g mąki uniwersalnej (1 szklanka).
2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Na krem:.
600 ml mleka (2,5 szklanki).
78 g budyniu waniliowego w proszku (1/3 szklanki).
150 g cukru kryształu (3/4 szklanki).
200 g masła (1 szklanka).
Inne składniki:.
500 ml śmietanki do ubijania (2 szklanki).
Procedura:
wlać część mleka do miski z budyniem i wymieszać trzepaczką.
Resztę mleka wlać do rondelka ustawionego na kuchence i podgrzać.
Następnie do rondelka wsypać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Wlać masę budyniową i mieszać aż budyń zgęstnieje..
Budyń wlać do miski, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia.
Do pojemnika od robota kuchennego dodać jajko i zalać 250 ml mleka.
Dodać cukier i wymieszać mikserem. W trakcie miksowania wlać olej.
Następnie posypujemy zmielonymi orzechami.
Zmniejszyć moc i stopniowo miksując dodać mąkę z sodą oczyszczoną.
Wlać ciasto do formy (34 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wypoziomować.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra/dół).
Upieczone ciasto należy całkowicie ostudzić.
Do głębokiego pojemnika dodaj masło. Ubijamy intensywnie mikserem, aż powstanie piankowa konsystencja.
W osobnej misce ubij ostudzony budyń.
Następnie stopniowo dodawaj budyń do masła ubijając.
Ciasto przełożyć na blachę i obramować formą..
Krem rozsmarować równomiernie na cieście.
Ciasto pozostawić w lodówce na godzinę do ostygnięcia.
Po wyjęciu z lodówki wyjmij ciasto z formy i pokrój. Ubij śmietanę w wysokiej misce.
Do dekoracji ciasta użyj rękawa cukierniczego.
Możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.