HomePrzepisyLiście te powinny być zrywane przez każdego, kto cierpi na podagrę, reumatyzm...

Liście te powinny być zrywane przez każdego, kto cierpi na podagrę, reumatyzm i bóle kolan: Nie zbieraj tylko jagód na placki, liście są cudem!

Nasza prababcia miała wiele krzewów czarnej porzeczki w swoim ogrodzie i zawsze rozdawała liście całej rodzinie.

Nauczyła mnie, dlaczego każdy powinien mieć tę cudowną roślinę w swoim ogrodzie.I to nie tylko ze względu na jagody!

Liście porzeczki zawierają więcej witaminy C niż owoce porzeczki. 100 gramów liści czarnej porzeczki zawiera do 260 mg witaminy C – kwasu askorbinowego, a 100 gramów owoców zawiera 177 mg witaminy C.

W innych owocach, z wyjątkiem owoców dzikiej róży, witaminy C jest znacznie mniej.

W liściach czarnej porzeczki znajduje się wiele związków roślinnych flawonoidów niezbędnych do ochrony przed wolnymi rodnikami.

Liście porzeczki są dobrym źródłem wapnia. 100 g liści porzeczki zawiera 327 mg wapnia, 370 mg magnezu i 158 mg potasu.

Odwar z liści porzeczki ma działanie przeciwzapalne i chroni przed wirusami.

Odwar z liści ma działanie moczopędne i jest stosowany w usuwaniu obrzęków Szczególnie pożądane jest picie herbaty z liści porzeczki wiosną i jesienią.

Herbata z liści porzeczki obniża poziom ‚niewłaściwego‘ cholesterolu i utrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych.

Flawonoidy w liściach porzeczki zmniejszają ilość lipidów i cholesterolu we krwi, co poprawia stan układu sercowo-naczyniowego.

Wpływ herbaty z czarnej porzeczki na zdrowie

Czarna porzeczka (owoc) to wyjątkowo zdrowa żywność, ale ta herbata również nie jest daleko w tyle.

Ma nieco mniej efektów, ale nadal jest świetny.

Silne wsparcie układu odpornościowego.

Działanie detoksykujące i pocące.

Eliminuje przeziębienie i grypę.

Eliminuje biegunkę, reguluje stolec.

Oczyszcza drogi moczowe ze stanów zapalnych.

Odprowadza, reguluje wodę.

Oczyszcza i wspomaga pracę nerek.

Eliminuje kwas moczowy ze stawów.

Odpowiedni na ból stawów.

Przepisy z liści czarnej porzeczki

Woda lecznicza z liści porzeczki

Zalać świeże porzeczki, przykryć wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 1 godzinę.

Odcedzać i pić w ciągu dnia.

Woda z liści czarnej porzeczki, usuwa nadmiar puryn i kwasu moczowego z organizmu, stosowana również jako łagodny środek przeczyszczający i na problemy trawienne.

Pomaga złagodzić objawy gruźlicy i przeziębienia.

Odwar z liści porzeczki

Wlać 300 ml wrzącej wody na 50 g suszonych liści i gotować przez 20 minut na małym ogniu.

Odcedzić i wypić.

Odwar z liści czarnej porzeczki jest doskonałym lekarstwem na zapalenie nerek, pęcherza i obrzęk.

Odwar z liści czarnej porzeczki pomaga niszczyć szkodliwe mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym.

Herbata z liści czarnej porzeczki

1 łyżeczkę pokruszonych suszonych liści zalać 2 szklankami wrzącej wody.

Pozostawić do zaparzenia na około 20 minut. Herbatę można pić z miodem lub cukrem.

Jest przydatna w chorobach kobiecych, osłabieniu i zmęczeniu.

Można również pić tę herbatę podczas grypy, przeziębienia, zapalenia dróg moczowych, wodnistej biegunki, kataru lub bólu stawów.Należy ją pić 1-3 razy.

Zbierać 2 razy w ciągu sezonu

Jeśli nie udało Ci się zebrać liści porzeczki po zakwitnięciu kwiatów, możesz je również zebrać po zebraniu owoców, w którym to przypadku zbierane są tylko środkowe gałązki.

Tylko dojrzałe owoce nadają się do herbaty i suszenia.

Suszone owoce i liście należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Liście i herbaty z nich są doskonałą pomocą na przeziębienia, kaszel, jako środek moczopędny w chorobach pęcherza i nerek, reumatyzm, bóle stawów, podagrę uwalnia organizm od nadmiaru kwasu moczowego i szczawiowego, problemy żołądkowe, grypę, choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego, zarówno ostre jak i przewlekłe.

Pomoc w reumatyzmie i dnie moczanowej

10-12 kawałków suszonych liści zalać 0,5 litra wrzącej wody i ostudzić.Pić pół szklanki 4-6 razy dziennie.

Herbata ta usuwa kwas moczowy ze stawów i zwalcza stany zapalne.

Na bolące kolana

Używam okładu z liści porzeczki na bolące kolana. Gotuję około 30 liści czarnej porzeczki w 500 ml wody i pozostawiam do zaparzenia pod przykryciem przez 15 minut.

Moczę szmatkę w wywarze, kładę na niej liście, składam ją i kładę jeszcze gorący okład na kolanie.

Przykrywam prześcieradłem i owijam ciepłym ręcznikiem.

Pozostawić okład na noc i powtarzać w razie potrzeby.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře