Pomidory królują na naszych stołach nie tylko latem, ale niewątpliwie są produktem, bez którego najcieplejsza pora roku nie byłaby taka sama.Wybierając pomidory w sklepie, zwracamy uwagę na wygląd skórki, ale nie jest to jedyny wyznacznik jakości..
Pomidory kupowane z szypułką są zazwyczaj lepszej jakości niż te bez szypułki.Łodyga chroni pomidora przed utratą wilgoci i smaku.Jak wiadomo, pomidory bardzo szybko pleśnieją i trzeba zrobić wszystko, aby nie wylądowały w koszu.Jeśli pomidor nie ma łodygi, jest bardziej podatny na pleśń.
Dlaczego warto kupować pomidory z łodygami?
Jedną z głównych zalet pomidorów łodygowych jest dłuższy okres przydatności do spożycia i świeżość. Łodyga działa jak naturalna bariera , która ogranicza parowanie wody z wnętrza pomidora, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość.Kolejną zaletą jest lepszy smak i zapach. Pomidory z łodygą dłużej zachowują swój intensywny smak i aromat.
Łodyga może być również wskaźnikiem jakości pomidora.Skąd wiesz, który pomidor jest świeży i pełen smaku? Ważny jest kolor i struktura łodygi. Zielona, jędrna łodyga jest oznaką świeżości. Jeśli jednak łodyga jest sucha i brązowa, może to oznaczać, że pomidor nie jest już pierwszym świeżym pomidorem.
Poza tym pomidory z zieloną, zdrową łodygą zazwyczaj pochodzą z Polski i nie przebyły dużej drogi, by trafić na półki sklepowe.Wybierając pomidory z taką łodygą, mamy zatem większą pewność, że do naszego koszyka trafiają produkty najwyższej jakości.
Jak przechowywać pomidory, aby jak najdłużej zachowały świeżość?
Pomidory z łodygami mogą znacznie przedłużyć ich świeżość. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, na blacie kuchennym lub w otwartej misce. Powinny mieć stały dostęp do powietrza i nie powinny być przepełnione.Warto zastosować pojemniki zapewniające odpowiednią cyrkulację powietrza, np. kosze siatkowe czy miski z otworami.
Ważne jest również, aby nie przechowywać pomidorów w lodówce.Niska temperatura nie tylko negatywnie wpływa na smak, ale także powoduje zmiany w strukturze pomidorów. Pomidory najlepiej przechowywać z opuszczoną łodygą – ogranicza to dostęp powietrza przez odsłoniętą część “ łodygi „, co mogłoby przyspieszyć proces psucia się.