Sezon na jagody i owoce w pełni, warto więc go wykorzystać z pożytkiem dla wszystkich..
Ekspert publikacji sieci Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova, zaproponowała, że przygotuje dla swojej rodziny niesamowite i pyszne cukierki arbuzowe..
Składniki
• sok arbuzowy – 1 szklanka;
• cukier granulowany – 1/2 szklanki;
• skrobia kukurydziana – 1/4 szklanki;
• masło – 1 łyżeczka;
• cukier puder.
Sposób przygotowania
Zetrzyj miąższ arbuza.
To powinno wypuścić dużo soku.
Przelać do pojemnika, wymieszać z cukrem i skrobią kukurydzianą oraz sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym według uznania.
Całość zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta kremowa masa, do której dodaj masło.
Rozłóż kawałek pergaminu na płaskiej powierzchni, posmaruj olejem lub posyp skrobią.
Na nią wyłóż powstałą gęstą masę i wyrównaj ją równomiernie do pożądanej grubości.
Przykryj warstwę folią i odstaw na godzinę do lodówki.
Następnie posyp go cukrem pudrem i pokrój na dowolne kawałki, włóż do pudełka.