HomeJedzenieKwaśny pieróg na parze Babki: Jedyny prawdziwy i oryginalny przepis, nigdy mnie...

Kwaśny pieróg na parze Babki: Jedyny prawdziwy i oryginalny przepis, nigdy mnie nie zawiódł!

Ulubione miękkie i puszyste pierogi na parze przygotowane według starej tradycyjnej receptury.

Doskonały dodatek np. do pieczonego mięsa i duszonej kapusty, ale świetnie smakuje również na słodko, wypełniony owocami lub dżemem w formie bułeczek.

Wyjątkowy przepis na pyszne domowe pierogi z kanału LiViera Desserts na YouTube.

Potrzebujesz:

100 ml letniego mleka.

30 g świeżych drożdży.

2 g cukru pudru.

400 g mąki półgruboziarnistej.

200 g mąki gruboziarnistej.

12 g soli.

1 jajko.

300 ml mleka (lub w razie potrzeby).

1 bułka (lub bułeczka).

Procedura:

Wlej mleko do miski i pokrusz świeże drożdże.

Dodaj cukier i wymieszaj trzepaczką mieszając, aż drożdże się rozpuszczą.

Umieść miskę z zakwasem w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do fermentacji na 15 minut.

Przesiej mąkę gruboziarnistą i półgruboziarnistą do głębokiej miski.

Dodaj sól i wymieszaj.

Wykop dołek na środku dodaj jajko i wyrośnięty zakwas.

Wymieszaj wszystko razem.

Stopniowo dodawać mleko i wymieszać.

Zagniataj ciasto, aż zacznie odklejać się od widelca.Zajmuje to około 7 minut.

Dodać pokrojoną w kostkę bułkę do ciasta i wymieszać.

Posyp ciasto mąką i przykryj folią.

Następnie umieść miskę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 40°C i pozostaw do wyrośnięcia na 50 minut.

Zważ wyrośnięte ciasto i przenieś je na posypaną mąką stolnicę.

Podzielić ciasto na 3 równe części i zagnieść.

Uformuj jeden bochenek w bułkę.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wlej wodę do garnka i postaw go na kuchence.

Przykryj garnek szczelnie przykryj ręcznikiem do naczyń i zawiąż krawędź sznurkiem (patrz wideo).

Umieść miskę na górze i poczekaj, aż woda się zagotuje.

Gdy woda się zagotuje, umieść pieróg na ściereczce, przykryj miską i gotuj na parze przez 18-20 minut.

Ustawić kuchenkę na nieco wyższą temperaturę (ustawić pokrętło 1-9 na poziom 7).

Uformuj również drugą część ciasta w cylinder , przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 18-20 minut.

Nakłuć gotowanego na parze pieroga szpikulcem , aby wypuścić nadmiar powietrza z pieroga.

Na koniec posmaruj pieróg olejem, aby zapobiec jego pękaniu i wysychaniu.

Przygotuj pozostałe pierogi w ten sam sposób.

Możemy podawać.

Życzymy dobrego smaku!

Instrukcje wideo

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře