Wygląda na to, że gotowanie ziemniaków jest coś skomplikowanego i trudnego? Okazuje się, że proces sim ma swoje własne niuanse, subtelności i sztuczki..
Bez ich wiedzy wielu domowych kucharzy nieprawidłowo gotuje ziemniaki.Tak mówi białoruski szef kuchni, który na własne oczy widział błędy w tym procesie..
Kucharz był tym bardzo zasmucony i postanowił podzielić się przepisem na prawidłowe przygotowanie potrawy.
Pierwszy. Jeśli do gotowania wykorzystuje się starsze ziemniaki, nie ma potrzeby ich obierania, aby zachować w warzywie maksimum korzystnych substancji.
Po drugie Niedopuszczalne jest umieszczanie psiankowatych w garnku z zimną wodą – tylko we wrzącej wodzie.
Nawiasem mówiąc, pomoże to również nie stracić składników odżywczych.I będzie gotować szybciej.
Ale nie gotuj ziemniaków na dużym ogniu, w przeciwnym razie pękną.
Po trzecie. Nie trzeba solić warzyw na początku gotowania – dopiero na końcu.
Kucharz zaleca dodanie 1 łyżki do wody podczas gotowania.l.olej roślinny, aby stworzyć „dodatkową pokrywkę“ i podnieść temperaturę wewnątrz naczynia, co przyspieszy proces gotowania i zapewni smaczniejszy produkt na koniec.
Po czwarte. Podczas gotowania używaj minimalnej ilości wody – powinna lekko zakrywać wierzch ziemniaków.
Piąte. Aby ziemniaki nie zlepiły się w pastę i nie kruszyły, podczas gotowania należy do wody dodać łyżkę 6% octu lub zalewy z kiszonych ogórków lub pomidorów.
Po szóste. Po ugotowaniu ziemniaków nie zostawiaj ich na patelni z pokrywką w wodzie.
Jeśli to zrobisz, warzywa wchłoną dużo nadmiaru wilgoci i również się rozpadną.
Kucharz zaleca: po ugotowaniu ziemniaków odlać wodę i postawić patelnię z psiankami na dużym ogniu (około 30-40 sekund).
Umożliwi to wysuszenie ziemniaków, usuwając z nich nadmiar wilgoci.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować ziemniaki na szaszłykach.