Dziś kurczaka można śmiało nazwać jednym z najpopularniejszych produktów mięsnych..
Jak wyjaśnia szefowa kuchni Yulia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci BelNovosti, częściowo wynika to z faktu, że ten rodzaj mięsa można gotować, smażyć, duszić i piec..
W związku z tym gama dań, które można przygotować z kurczaka, uderza swoją wspaniałością: są to zupy, dania główne, przystawki, sałatki, kanapki i wiele innych.
Nasze preferencje są różne: niektórzy uwielbiają skrzydełka w kurczaku, inni szaleją za piersią, a jeszcze inni wolą jeść same podudzia.
Mając to wszystko na uwadze, nie powinniśmy zapominać, że nie wszystkie części ptaka są przydatne.Niektórym z nich zaleca się nawet ograniczenie spożycia lub całkowite wykluczenie z diety.
Najbardziej szkodliwa część kurczaka
Skórka z kurczaka zasługuje na to „miano“, ponieważ zawiera niebezpieczne związki chloru – substancja ta stosowana jest do obróbki drobiu zarówno przez niektórych producentów, jak i niektóre sklepy, w celu nadania drobiowi atrakcyjnego wyglądu.
Ponadto należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się z narządami wewnętrznymi kurczaka, w tym z podrobami.
Płuca drobiu mogą zawierać listerię (bakterie) oporną na obróbkę cieplną.Dość duża liczba bakterii znajduje się również w ogonie.
Ponadto nie należy opierać się na skrzydłach, ponieważ do ich przygotowania z reguły wykorzystuje się dużą ilość tłuszczu i przypraw, co przyspiesza starzenie się organizmu.
Najzdrowsza część kurczaka
Jeśli teraz zastanawiasz się, co można zjeść w kurczaku, oto odpowiedź – najbardziej przydatną częścią kurczaka jest pierś bez skóry.