Czy lubisz dżem i często go jesz? Zatem ten artykuł jest dla Ciebie..
Podpowiadamy, który dżem jest najzdrowszy i kto powinien ograniczyć spożycie tego przysmaku.
Który dżem jest najzdrowszy?
Według Rospotrebnadzora rekordzistą pod względem zawartości kwasów askorbinowych i owocowych jest dżem porzeczkowy.
Jednak uważa się, że najbardziej przydatny dżem nie jest wykonany z jagód, ale z orzechów.Z orzechów włoskich.
Zawiera więcej przydatnych mikroelementów niż dżem jagodowy.
Dżem z orzechów włoskich zawiera także dużo przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, olejków eterycznych i błonnika.
Trzeba jednak pamiętać, że każdy dżem zawiera dużo cukru.
Osoby z nadwagą i chore na cukrzycę powinny ograniczyć spożycie dżemu.
Ci, którzy podejrzewają, że są uczuleni na jagody, powinni również uważać z dżemem.