HomeJedzenieKtórego octu nie należy używać do konserw: tak jest wskazane na jego...

Którego octu nie należy używać do konserw: tak jest wskazane na jego opakowaniu

Ocet to ten sam składnik, który stosuje się w procesie konserwacji w celu przedłużenia trwałości preparatów..

Kolejną przydatną właściwością octu jest to, że zmniejsza ryzyko wystąpienia szkodliwych bakterii, a także poprawia smak, wyjaśnia ekspertka publikacji internetowej BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..

Tradycyjnie używa się do tego celu 9% białego octu.

Do przetworów można dodać ocet winny, balsamiczny, jabłkowy i ryżowy, które posiadają odpowiedni procent kwasowości.

Przed zakupem koniecznie sprawdź datę ważności produktu.

Którego octu lepiej unikać?

Ale jeśli zauważysz na etykiecie oznaczenie „4%“, nie powinieneś kupować takiego octu – jeśli użyjesz go podczas konserwacji, preparaty nie będą trwać długo.

Jeżeli jednak zdarzył się niefortunny błąd, jest wyjście – należy włożyć słoiki do lodówki i spróbować jak najszybciej spożyć ich zawartość.

Czym zastąpić ocet

Jeśli nie lubisz używać octu do konserw, zastąp go kwaskiem cytrynowym: jedna łyżeczka wystarczy na trzylitrowy słoik.

Odpowiedni jest również sok z cytryny: wyciśnij pół cytryny do litrowego słoika.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře