HomeJedzenieKruchy, smaczny i niesamowicie puszysty: jak zrobić idealny omlet – oto, co...

Kruchy, smaczny i niesamowicie puszysty: jak zrobić idealny omlet – oto, co musisz od razu dodać do białka

Chcesz zrobić bardzo puszysty omlet? W takim razie nie ubijaj białek z żółtkami!.

Najpierw oddziel żółtą część jajka od przezroczystej..

Tuż przed ubijaniem do białek trzeba dodać jeden prosty składnik.

I wtedy biały składnik jajka nabierze idealnej konsystencji w wyniku późniejszej „przetwarzania“.

Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i czwartorzędny piekarz, podzieliła się tajnikami przygotowania idealnego omletu.

Jak prawidłowo ugotować omlet

Jak wspomniano powyżej, najpierw musisz oddzielić żółtka od białek.

Pojemnik z żółtkami należy na razie odłożyć na bok.Najpierw trzeba „popracować“ z białkami.

Najpierw tę masę należy posolić.Wczesne dodanie soli jest gwarancją zwiększonej aktywności cząsteczek białka.Dzięki temu białko ubije się idealnie (nawet ręcznie): otrzymasz niesamowicie zwiewną masę.

Do tej bazy należy ostrożnie wymieszać wcześniej oddzielone żółtka.

Powstałą masę należy włożyć na rozgrzaną patelnię, którą wcześniej nasmarowaliśmy olejem roślinnym (można też wrzucić kilka kostek masła).

Smaż omlet z obu stron, aż będzie ugotowany.Rezultatem jest apetyczne, delikatne i bardzo puszyste danie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře