HomeJedzenieKrakowskie ciasto morelowe z białą czekoladą: ciasto jak piórko - wystarczy wylać...

Krakowskie ciasto morelowe z białą czekoladą: ciasto jak piórko – wystarczy wylać na blachę i dodać owoce!

To ciasto z białą czekoladą i morelami robiliśmy regularnie w domu mojej babci w Polsce i stamtąd przywiozłam ten przepis.

Jest naprawdę pyszny i bardzo, bardzo subtelny.

Co więcej, ciasto to jest również bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz bez doświadczenia sobie z nim poradzi , jak donosi gotujmy.

Wymagane:

250 g moreli.

200 g mąki pszennej zwykłej.

50 g kr.cukru.

100 g białej czekolady.

100 g masła.

3 jajka.

szczypta soli.

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

2 łyżki dżemu morelowego.

Do posypania (opcjonalnie):.

Cukier puder.

tarty kokos.

Procedura:

Przygotowanie ciasta rozpoczyna się od roztopienia masła z białą czekoladą.

Możemy użyć mikrofalówki lub kąpieli wodnej , aby je roztopić.

Pozostawić masę czekoladową do ostygnięcia.

Dodaj cukier, szczyptę soli i jajka do tej mieszaniny.

Dobrze wymieszaj, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.

Morele umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.

Formę do pieczenia o wymiarach 20-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia.Na wierzchu ułóż morele.

Piec ciasto przez 30-35 minut.

Życzymy smacznego! :-).

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře