HomeRoślinyKiedy zbierać fasolę: wskazówki, które pomogą zachować zbiory

Kiedy zbierać fasolę: wskazówki, które pomogą zachować zbiory

Fasola nie jest tak popularną rośliną jak ogórki czy ziemniaki, ale też nie da się bez niej obejść, bo to ona jest najbardziej popularna wśród roślin strączkowych..

Jest bezpretensjonalny, zdrowy i popularny w kuchni.Dlatego należy pomyśleć o tym, jak zebrać plony, aby je zachować..

Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, naukowiec-agronom i projektant krajobrazu, powiedziała nam, jak postępować właściwie.

Zbiór fasoli

W zależności od odmiany, sposobu uprawy i klimatu zbiór fasoli rozpoczyna się w lipcu i kończy jesienią.

1.Zbiór lepiej zaplanować na poranek, aby z popękanych strąków wysypało się mniej ziaren.

2.Zbiór odbywa się poprzez wyrywanie rośliny wraz z korzeniami, a nie oddzielnie strąkami.Następnie krzewy pozostawia się do wyschnięcia w cieniu i na świeżym powietrzu, podkładając pod nie odpowiedni materiał.

3.Po dwóch tygodniach ziarna fasoli osiągną tzw. dojrzałość techniczną.

4.Następnie należy je wyjąć ze strąków i suszyć przez kilka dni, a następnie odłożyć do przechowywania.

Aby uniknąć pojawienia się szkodników, suszone ziarna należy przechowywać w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza przez 5 minut.

Fasola jest przechowywana w temperaturze 16-18 stopni.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře