Fasola nie jest tak popularną rośliną jak ogórki czy ziemniaki, ale też nie da się bez niej obejść, bo to ona jest najbardziej popularna wśród roślin strączkowych..
Jest bezpretensjonalny, zdrowy i popularny w kuchni.Dlatego należy pomyśleć o tym, jak zebrać plony, aby je zachować..
Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, naukowiec-agronom i projektant krajobrazu, powiedziała nam, jak postępować właściwie.
Zbiór fasoli
W zależności od odmiany, sposobu uprawy i klimatu zbiór fasoli rozpoczyna się w lipcu i kończy jesienią.
1.Zbiór lepiej zaplanować na poranek, aby z popękanych strąków wysypało się mniej ziaren.
2.Zbiór odbywa się poprzez wyrywanie rośliny wraz z korzeniami, a nie oddzielnie strąkami.Następnie krzewy pozostawia się do wyschnięcia w cieniu i na świeżym powietrzu, podkładając pod nie odpowiedni materiał.
3.Po dwóch tygodniach ziarna fasoli osiągną tzw. dojrzałość techniczną.
4.Następnie należy je wyjąć ze strąków i suszyć przez kilka dni, a następnie odłożyć do przechowywania.
Aby uniknąć pojawienia się szkodników, suszone ziarna należy przechowywać w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza przez 5 minut.
Fasola jest przechowywana w temperaturze 16-18 stopni.