HomeJedzenieJeśli chcesz schudnąć, ten chlebek twarogowy odmieni Twoje życie: Bez grama mąki,...

Jeśli chcesz schudnąć, ten chlebek twarogowy odmieni Twoje życie: Bez grama mąki, smaczny i pełen białka!

Chleb twarogowy odmieni życie tych, którzy wyeliminowali ze swojej diety węglowodany, ale nie chcą całkowicie rezygnować z pieczywa.

Trudno uwierzyć, że składa się z tylko 2 składników..

Poznaj ten genialny przepis, dzięki któremu będziesz mogła cieszyć się tym pieczywem nawet podczas diety redukcyjnej.

Chleb, który odchudza

Postępuj zgodnie z zaleceniami portalu mojegotowanie.

Chleb twarogowy z powodzeniem zastępuje kromkę białego chleba.

Pokażemy Ci jak zrobić bezmączny chlebek twarogowy i podsuniemy kilka pomysłów na zdrowe dodatki.

Niektórzy ludzie nie mogą wyobrazić sobie śniadania bez chleba.

Służy nie tylko jako baza do kanapek, ale także jako dodatek do tradycyjnych gęstych zup i gulaszy.

Znamy jednak sposób na zmianę nawyków.

Po prostu zamień klasyczny chleb na ten twarożek.

Aby go przygotować, wystarczy zmieszać twarożek z jajkami i dodać ulubione przyprawy.

Fenomen błyskawicznego chleba białkowego

W ostatnich latach ciekawie rozwinęła się potrzeba samodzielnego wypieku chleba.

Miłośnicy puszystego pieczywa zaczęli kupować mąkę hurtowo i tworzyć pachnące, świeże, domowe bochenki.

Trend ten z czasem ustał i pojawił się nowy.

Obecnie stawiamy na szybkie i łatwe rozwiązania, które spełniają określone wymagania dietetyczne.

Dwuskładnikowy chlebek twarogowy pokochają osoby chcące zwiększyć udział produktów białkowych w swoim codziennym jadłospisie, osoby na diecie ketonowej lub po prostu chcące schudnąć.

Białko ma wysoki wskaźnik sytości, sprzyja utracie wagi i budowie tkanki mięśniowej.

Jeśli chcesz ograniczyć węglowodany, doskonałym zamiennikiem będzie chleb twarogowy.

Jest to dobra opcja śniadaniowa, która nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny we krwi.

Razem z odpowiednimi składnikami dodaje energii na resztę dnia i nie powoduje uczucia senności.

Jak zrobić chleb z twarogiem?

Serek twarogowy to zaskakująco uniwersalny i wdzięczny składnik wielu potraw.

Prawie zawsze mamy go w lodówce.

Możemy przygotować go na śniadanie z owocami, wykorzystać do naleśników z twarogiem, ale jeszcze szybciej przygotujemy płaski, chrupiący chleb.

Składniki:

200 g twarogu.

1 jajko wielkości L.

szczypta soli.

dowolne przyprawy i zioła, na przykład oregano lub tymianek.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C (tryb góra-dół).

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do blendera dodać serek twarogowy (można go zastąpić ricottą, która ma podobną konsystencję, ale jest bardziej kremowa i łagodniejsza w smaku).

Dodać jajko i sól oraz wybrane przyprawy (np.wędzona papryka, chili, gałka muszkatołowa, kminek) i zioła (np.estragon, rozmaryn, koper, czosnek niedźwiedzi).

Mieszamy i następnie wylewamy masę na przygotowaną blachę do pieczenia.

Rozsmarować równomiernie i piec około 30 minut..

Inne wskazówki:

Warto przygotować pieczywo wcześniej, aby zawsze było pod ręką jako niskokaloryczna przekąska lub lunch w pracy.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie szczelnie zawinąć w folię.

Przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni lub w zamrażarce do miesiąca.

Jeśli w opakowaniu twarogu zgromadziło się dużo wody, należy ją wylać przed przygotowaniem mieszanki, w przeciwnym razie będzie zbyt rzadka.

Poeksperymentujmy.

Do twarogu można dodać np. tarty twardy ser.

W porcji błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych dobry jest chleb przed pieczeniem posyp ulubionymi nasionami i orzechami..

Czym napełnić chleb twarogowy?

Ten specyficzny chleb białkowy, bez grama mąki i cukru, można jeść na słodko lub na słono.

Posmaruj mascarpone i posyp borówkami, wypełnij nadzieniem warzywnym lub hummusem z suszonymi pomidorami.

Pyszne będą również poniższe propozycje:

  • `pizza` z pesto bazyliowym i szynką parmeńską lub grillowanym kurczakiem.
  • Kanapka caprese – z mozzarellą, plasterkami pomidora i wysokiej jakości oliwą z oliwek lub winogron.
  • panini z tuńczykiem i awokado.
  • wrap pełen warzyw – na przykład z ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą lub z chrupiącą sałatką z młodej kapusty.
  • Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře