HomeWskazówki dla domuJedzenie arbuza to nie tylko to.Lepiej, żeby ci ludzie to ograniczyli

Jedzenie arbuza to nie tylko to.Lepiej, żeby ci ludzie to ograniczyli

Arbuzy wydają się idealnym owocem na lato.Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik.Jednak nie każdy może je jeść.Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?.

Latem arbuza można jeść cały czas.Nadaje się do wytrawnych sałatek np. z fetą, można go przerobić na lemoniadę, dodać do deserów lub po prostu zjeść jako przekąskę.Okazuje się jednak, że lepiej nie przesadzać, a czasem nawet trzeba z tego zrezygnować.

Zdrowe, ale

Arbuz kojarzy się z latem i upalnymi dniami.Wiele osób zajada się nim bez miary, nie zdając sobie sprawy z możliwych konsekwencji zdrowotnych.Jednak przy niektórych chorobach po jego spożyciu mogą pojawić się nieprzyjemne skutki.Szczególnie osoby z niewydolnością nerek powinny ograniczyć jej spożycie ze względu na dużą zawartość potasu.W skrajnych przypadkach zaleca się całkowite wykluczenie arbuza z diety, szczególnie jeśli ktoś ma na niego alergię (zdarza się to bardzo rzadko).

Wcale nie tak dużo

Dla osób na diecie eliminacyjnej FODMAP arbuz może być problematyczny ze względu na zawartość fruktozy.Istnieje również powszechne przekonanie, że arbuz zawiera dużo cukru, co może stanowić problem dla diabetyków.Ale tak naprawdę osoby chore na cukrzycę mogą bezpiecznie spożywać arbuza, pod warunkiem, że zachowują umiar, ponieważ zawiera on stosunkowo mało cukru. około 7 gramów na 100 gramów produktu.

Dlaczego kolor czerwony

Melony są bogate w likopen, fitoskładnik występujący naturalnie w owocach i warzywach.Likopen znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych.To właśnie likopen nadaje melonom, pomidorom i czerwonym grejpfrutom charakterystyczny czerwony kolor.Półtorej filiżanki kantalupy może dostarczyć około 9-13 miligramów likopenu, czyli o 40% więcej niż surowe pomidory.

Idealny dla sportowców

Jedzenie arbuza korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu.Jej sok jest bogaty w elektrolity i może zmniejszyć bolesność mięśni i tętno przed intensywnym treningiem.Badanie z 2015 roku opublikowane w Journal of Applied Physiology wykazało, że cytrulina z arbuza może znacznie poprawić wyniki sportowe.U osób przyjmujących suplementy cytruliny zaobserwowano zwiększoną wydajność i większą produkcję energii podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności, takich jak jazda na rowerze i sprint.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře