Przygotuj w domu zniewalająco smaczny budyń według naszego niekonwencjonalnego, ale prostego przepisu.
Odkąd trafiłam na ten wyjątkowy przepis, nie przygotowuję tego ulubionego przysmaku w żaden inny sposób.
Wyjątkowy przepis na nietradycyjne, domowe danie z kanału YouTube Ricette arabe facili.
Potrzebujemy:
100 ml ciepłego mleka.
100 ml ciepłej wody.
1 łyżeczka suszonych drożdży.
1 łyżeczka granulowanego cukru.
2 łyżki oleju słonecznikowego.
350 g mąki zwykłej.
1 łyżeczka soli.
1 łyżeczka masła.
50 g masła.
2 łyżki natki pietruszki.
2 ząbki czosnku.
1/2 soli.
Ser mozzarella.
Procedura:
Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, dodaj ciepłą wodę.
Wsypać drożdże, cukier i wymieszać widelcem.
Następnie dodać olej i wymieszać, do masy przesiać mąkę.
Dodać sól, masło i wymieszać ręcznie.
Zagnieść ręcznie zwarte ciasto.
Ciasto przykryć miską folią i odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut..
Po upływie tego czasu odciśnij powietrze z ciasta.
Umieść papier do pieczenia w okrągłym naczyniu do pieczenia.
Posypać mąką i dodać ciasto.
Rozciągamy ciasto rękoma na kształt koła.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Na płaski talerz dodaj miękkie masło i posiekaną natkę pietruszki.
Zetrzeć czosnek do mieszanki.
Dodać sól i wymieszać łyżką.Korzystanie ze stempla kopiemy dziury w cieście.
Na ciasto wyłóż masę pietruszkową i rozprowadź ją po całej powierzchni.
Do zagłębień w cieście włóż startą mozzarellę.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w temperaturze 180°C..
Możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.