Na pierwszy rzut oka nie ma prostszego dania niż jajka sadzone..
W rzeczywistości wielu kucharzy stale napotyka problemy podczas przygotowywania tego standardowego śniadania..
Albo naczynie się przypali, wtedy zostaje dużo nieskrzepniętego białka, albo żółtko okazuje się zbyt gęste.
Dlatego przygotowanie idealnej jajecznicy (twarde białko, płynne żółtko) nie jest takie proste.
Jest jednak jeden mały trik, który pozwala bez problemu osiągnąć zamierzony efekt.
O tej przydatnej sztuczce opowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
Sekret doskonałej jajecznicy
Wniosek jest taki: nie musisz od razu wbijać jajka bezpośrednio na patelnię.
Najpierw produkt należy podzielić na dwie części.
Najpierw wlej białko na rozgrzaną patelnię.Gdy przezroczysta masa zacznie zmieniać kolor na biały, połóż żółtko na wierzchu.
Dzięki temu oba składniki zachowają idealną konsystencję.Biel całkowicie skoaguluje bez spalania.
Żółtko będzie płynne.Na tej części naczynia nie pojawi się biały „film“.
Wcześniej smakoszom mówiono, jak zrobić pizzę ziemniaczaną.