Przepisów na pilaw może być wiele, ale lista wymagań dotyczących gotowego dania będzie zawsze w przybliżeniu taka sama..
Ryż powinien być kruchy i aromatyczny i nie przypominać zwykłej owsianki..
Dlatego ważne jest, aby pozbyć się niedociągnięć związanych z przygotowaniem tego orientalnego dania, wspomina kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania dla naszego magazynu.
Jakich błędów warto się pozbyć?
Wybór ryżu
Nie każdy rodzaj ryżu nadaje się do tego dania.Zwykle producent upraszcza zadanie i umieszcza specjalną notatkę na opakowaniu produktu.Dlatego nie pomijaj tej informacji.
Brak tłuszczu
Klasyczny pilaw przygotowuje się nie tylko z oleju roślinnego: ważnym składnikiem jest tłuszcz jagnięcy.W rezultacie pilaw zyskuje odpowiednią ilość tłuszczu i smaku.
Brak przypraw
Jeśli przestudiujesz skład przypraw przeznaczonych do pilawu, zobaczysz wiele nazw.Prawdziwy pilaw przygotowuje się naprawdę z dużą ilością przypraw.
Dlatego nie zapomnij o użyciu przypraw.