HomeJedzenieJakie grzyby można zbierać we wrześniu i co z nich ugotować: opcje...

Jakie grzyby można zbierać we wrześniu i co z nich ugotować: opcje pysznych dań

Możemy śmiało powiedzieć, że sezon grzybowy w pełni..

We wrześniu można wrócić z spokojnego polowania z połowem borowików, kurków, miodowców, mleczaków, trąbek, russuli, szafranów mlecznych, borowików, borowików, borowików i mchów..

Wybierając się do lasu pamiętajcie, że istnieją grzyby niejadalne, które udają swoje jadalne odpowiedniki i to całkiem skutecznie.Aby uniknąć pomyłki, należy zwrócić uwagę na szereg cech zewnętrznych charakterystycznych dla grzybów jadalnych: mają naturalną i jednolitą barwę, nie zmieniają barwy po przecięciu oraz nie posiadają „spódnicy“ na łodydze.

Ekspert publikacji internetowej BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova zaleca zbieranie grzybów średniej wielkości – bardzo młode powinny mieć możliwość wzrostu, podczas gdy zarośnięte grzyby najprawdopodobniej mają już kogoś do jedzenia – mówimy oczywiście o owadach.

Ze względu na to, że zebrane grzyby dość szybko się psują, nie odkładaj ich przetwarzania na później – grzyby wrześniowe mogą stanowić doskonałą bazę do przygotowywania urozmaiconych i smacznych potraw.

Borowiki można ugotować, a następnie usmażyć na patelni – dzięki temu na obiad można podać także bogaty bulion grzybowy.

Można je podawać także z ziemniakami, ryżem, kaszą perłową, makaronem, śmietaną, bakłażanem i kalafiorem.

To samo możesz zrobić z kurkami, smażąc je.Alternatywnie można je wykorzystać do przygotowania zupy kremowej, naleśnikowej, quiche, frittaty, zapiekanki lub dodać do ciasta podczas pieczenia chleba.

Z grzybów miodowych często przyrządza się aromatyczne pieczenie, grzyby mleczne najczęściej marynuje się, a kapelusze szafranowe marynuje się.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře