W nowoczesnych sklepach można dosłownie znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie..
Jednak ekspertka internetowego wydania BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, apeluje, aby nie dać się zwieść apetycznym opakowaniom i kuszącym obietnicom na etykiecie – niektóre prezentowane produkty mogą być dalekie od świeżości.
Grillowany kurczak
Pierwszą na liście produktów, których zaleca się unikać, jest grillowany kurczak.
Bardzo często pozbawieni skrupułów sprzedawcy wykorzystują marynaty, przyprawy i sam proces gotowania, aby ukryć prawdziwy stan mięsa.
A stan sprzętu używanego do przygotowania takiego kurczaka często pozostawia wiele do życzenia.
Gotowy kebab
Innym sposobem na ukrycie „mniej świeżego“ mięsa jest jego marynowanie i sprzedawanie pod przykrywką gotowego kebaba.
Gotowe sałatki
Niestety nie mamy możliwości sprawdzenia, czy do przygotowania sałatki użyto świeżego, a nie czerstwego kurczaka, kiełbasy, sera i innych produktów.
A „tony“ majonezu, które służą do aromatyzowania posiekanych składników, są obarczone problemami z przewodem pokarmowym.
Krojenie sera i kiełbasy
Z reguły do krojenia używa się serów i wędlin, których termin przydatności do spożycia dobiega końca, a pakowanie w folię spożywczą nie pomaga przedłużyć ich świeżości.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak sprawić, by puree ziemniaczane były smaczniejsze za pomocą prostej sztuczki.