HomeJedzenieJak zrozumieć, że arbuz nie jest dojrzały: oznaki, że owoc zawiera azotany

Jak zrozumieć, że arbuz nie jest dojrzały: oznaki, że owoc zawiera azotany

O każdej porze roku warto starannie dobierać jedzenie..

Jeśli chodzi o arbuzy, wymagają one szczególnej uwagi poza sezonem, ponieważ w tym okresie znacznie wzrasta ryzyko zakupu arbuza przesyconego azotanami..

Zapraszamy do zapoznania się ze znakami wskazującymi, że arbuz sam nie dojrzał.

1.Arbuz z azotanami nie wydaje charakterystycznego dźwięku trzaskania po ściśnięciu.

2.Dobry (czyli dojrzały i smaczny) arbuz powinien mieć suchą łodygę i wyraźną żółtą plamkę na boku, co oznacza, że ​​owoc długo leżał na ziemi i dojrzał.Jeśli arbuz będzie nadziewany azotanami, nie znajdziesz takiej plamy lub będzie biały.

3.Wnętrze arbuza zawierającego azotany jest usiane grubymi żółtymi żyłkami, a kolor miąższu może być zbyt jasny lub nawet mieć fioletowy odcień.

4.Miąższ dobrego arbuza powinien być „cukrowy“ po przecięciu, natomiast arbuz z azotanami powinien być gładki po przekrojeniu.

5.Jeśli masz wątpliwości co do zakupu, spróbuj wykonać mały test, zanurzając kawałek miąższu w wodzie.Jeśli płyn zmieni kolor na jasnoróżowy, masz arbuza z azotanami.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře