Sierpień to miesiąc, w którym na półkach sklepów i targowisk jest mnóstwo jasnych i soczystych arbuzów..
Dla wielu osób ten owoc jest prawdziwym symbolem lata, dlatego nie przegapią okazji, aby cieszyć się słodkim smakiem ulubionego owocu..
Jednak pomimo tego, że arbuzy są szczególnie smaczne w sierpniu, nie należy zapominać o bezpieczeństwie: niestety niektórzy producenci, chcąc zwiększyć plony i poprawić wygląd owoców, stosują azotany – chemikalia, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Dlatego ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, radzi nauczyć się rozpoznawać potencjalnie niebezpieczne arbuzy.
Jak obliczyć azotan arbuza
Poniższe dwa znaki pomogą Ci ustalić, czy owoc jest bogaty w azotany.
Kolor żył
Kupując pokrojonego arbuza, zwróć uwagę na kolor jego żyłek.Powinny być białe lub jasnozielone.
Jeśli żyły mają żółtawy odcień lub są jasnobiałe, może to wskazywać na wysoką zawartość azotanów.
Kolor ciała
Większość ludzi woli owoce o jasnoczerwonym miąższu, ale ten wskaźnik nie zawsze wskazuje na dojrzałość i słodycz arbuza.
Wręcz przeciwnie, zbyt jasny odcień może być oznaką nadmiaru azotanów.Idealny kolor miąższu jest równomiernie zabarwiony, bogaty, ale niezbyt jasny.