Z pewnością w sklepach specjalizujących się w sprzedaży przypraw, trafiliście na bardzo nietypowe przyprawy..
Wiele osób chce ich spróbować, ale nie zawsze chcą kupić dużą ilość przypraw na raz..
Warto również dodać, że domowe przyprawy nadal będą bogatsze, bardziej aromatyczne i smaczne.Ponadto będziesz mieć pewność, że w składzie nie ma szkodliwych substancji, zauważa ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Na przykład możesz zrobić sól cytrynową.Z jego pomocą nawet podstawowe danie zmieni się nie do poznania.
Jak zrobić domową przyprawę?
Niezbędne produkty
– pięćdziesiąt gramów drobno lub średnio zmielonej soli morskiej;
– dwie cytryny;
– 60 gramów pieprzu (w groszku);
– dwa ząbki czosnku.
Proces gotowania
Będziesz musiał dokładnie umyć i osuszyć nasze cytryny, a następnie oddzielić skórkę.Łączymy go w osobnym pojemniku z czosnkiem, który najpierw siekamy nożem.
Piec przedmiot w piekarniku przez 15 minut w temperaturze stu stopni.
Następnie włóż składniki z powrotem do pojemnika i dodaj sól i pieprz.Wymieszaj składniki.Następnie za pomocą blendera uzyskaj jednorodną masę.
Pozostaje tylko wysuszyć przyprawę i umieścić ją w hermetycznym pojemniku.